Stamtræ
Else Cathrine Andersdatter
Født: Else Cathrine Andersdatter, 1. august 1824, Vognbjerg, Dejbjerg Sogn, Bølling Herred, Ringkøbing Amt som datter af Anders Christian Jensen Qvembjerg og Mette Marie Jørgensdatter
Hjemmedøbt: 2. august 1824
Kirkedøbt: 5. september 1824, Dejbjerg Kirke, Ringkøbing Amt.
Død: 31. januar 1915, Bjørnmose, Dejbjerg S. Ringkøbing Amt.
Begravet: 6. februar 1915, Dejbjerg Kirkegaard, Ringkøbing Amt.
Samlever med Jens Karen Severin Nielsen
Gift 02/12-1856 med Johannes Pedersen Muus, Dejbjerg Kirke, Ringkøbing Amt.
Forældre: Husmand Anders Christian Jensen og Hustru Mette Marie Jørgensdatter.
Samtlige personer i husstanden
Ringkøbing, Bølling, Dejbjerg, Nørre Wognberg, Et huus, 40, FT-1834, C1116
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Anders Jensen Qvemberg 66 Gift Huusmand og almisselem
Mette Marie Jørgensdatter 54 Gift Hans kone ogsaa almisselem
Mette Kirstine Andersdatter 18 Ugift Deres børn, der alle ernæres af fattigvæsenet
Mette Andersdatter 15 Ugift Deres børn, der alle ernæres af fattigvæsenet
Niels Christian Andersen 12 Ugift Deres børn, der alle ernæres af fattigvæsenet
Else Kathrine Andersdatter 10 Ugift Deres børn, der alle ernæres af fattigvæsenet
Jens Andersen 30 Gift Inderste og foregivet glarmester
Mette Kirstine Christensdatter 30 Gift Hans kone, ogsaa denne familie har nydt almissehjelp
Anders Christian Jensen 8 Ugift Deres børn, ogsaa denne familie har nydt almissehjelp
Christen Jensen 6 Ugift Deres børn, ogsaa denne familie har nydt almissehjelp
Samtlige personer i husstanden
Ringkøbing, Bølling, Dejbjerg, Vognberg Bye, Et huus, 14 F2, FT-1840, C1125
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Anders Jensen 72 Gift Almisselem
Mette Marie Jørgensen 61 Gift Hans kone
Else Katrine Andersen 17 Ugift Deres datter
Samtlige personer i husstanden
Ringkøbing, Bølling, Dejbjerg, Vognberg, Et huus, 17 F1, FT-1850, C1138
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Anders Jensen 83 Gift Almisselem Her i sognet [Deiberg]
Mette Marie Jørgensdatter 74 Gift Hans kone Rye sogn
Else Cathrine Andersdatter 26 Ugift Deres datter, ernærer sig med uldbinding Her i sognet [Deiberg]
Mette Cathrine Jensen 9 - Hendes børn Do [Her i sognet] [Deiberg]
Caroline Marie Johannesen 2 - Hendes børn Do [Her i sognet] [Deiberg]
Samtlige personer i husstanden
Ringkøbing, Bølling, Dejbjerg, Vognberg hede, Et huus, 21, FT-1855, D3044
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Johannes Pedersen 39 Ugift Huusfader og dagleier Her i Sognet
Else Kathrine Andersdatter 31 Ugift Hans huusholder Her i Sognet
Mette Marie Sophie Andersen 4 Ugift Hans børn Viborg
Ane Kathrine Johannesen 2 Ugift Hans børn Her i Sognet
Samtlige personer i husstanden
Ringkøbing, Bølling, Dejbjerg, Vognbjerg hede, Et huus, 14, FT-1860, D3048
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Johannes Pedersen 43 Gift Blikkenslager Deibjerg
Else Cathrine Andersdatter 36 Gift Hans kone Deibjerg
Caroline Marie Johannesen 12 Ugift Deres børn Deibjerg
Mette Marie Sophie Johannesen 9 Ugift Deres børn Deibjerg
Ane Cathrine Johannesen 7 Ugift Deres børn Deibjerg
Samtlige personer i husstanden
Ringkøbing, Bølling, Dejbjerg, Vognbjerg By, Et Hus, 107, FT-1880, C9695
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Johanes Pedersen 62 Gift Husfader Blikkenslager Dejbjerg
Else Katrine Andersen 55 Gift Hans Hustru Dejbjerg
Else Katrine Jensen 8 Ugift Deres Plejedatter Dejbjerg
Ane Katrine Johansen 26 Fraskilt Deres Datter Dejbjerg
Fiorefta Elisabet Sørensen?? 3 Ugift Hendes Børn Dejbjerg
Johane Maria Sørensen under 1 Aar Ugift Hendes Børn Dejbjerg
8. oktober 1840 (Alder 16) Alder: 16 år 2 måneder 7 dage
Bølling-Nørre Horne herreders ret
Delt note: Sensitive:0
1840.10.08
Underretsdom
Udskrift asf
Bølling-Nørre Horne herreders domprotokol 1833-1840
LAN B 81 - xx, mikrofilm nr. M-32.660-661.
Aar 1840, den 8de October blev i Justitssagen contra Niels Christian Andersen Qvemberg, Else Cathrine Andersdatter, Mette Abellone Pedersdatter og Niels Jensen Qvemberg afsagt saadan
DOM
Ifølge Amtets Ordre af 14de August og 3die September d. A. er nærværende Sag anlagt imod 1. Niels Christian Andersen Qvemberg forTyverier eller uhjemlet Besiddelse af stjaalne Koster, Løsgængerie, Betlerie og Hælerie, 2. Else Cathrne Andersdatter og 3. Mette Abellone Pedersdatter for Løsgængerie, Betlerie samt uhjemlet Besiddelse af stjaalne Koster og 4. Niels Jensen Qvemberg for Tyverier eller uhjemlet Besiddelse af stjaalne Koster. Med Hensyn til det begaaede Tyverie, der har givet Anledning til Søgsmaalets Anlæggelse, da ere Onstæn-dighederne følgende:
Mikkel Sørensen og Kone, der eene bebor et enligt liggende Sted paa Heeden i Worgod Sogn, havde været borte fra deres Hjem fra 3die Pintsedag til 21de Juni d. A., og ved Hjemkomsten fandt de et Fag Muur i Laden nedbrudt og af deres Stue borttaget en Deel Klædningsstykker og Effecter. - Mistanken om det forøvede Tyverie faldt paa samtlige Tiltalte, der Aftenen før Tyveriet blev opdaget havde opholdt sig i Nærheden af Stedet, og ved at forfølge Sporene af disse Personer blev Else Cathrine Andersdatter, Mette Abellone Pedersdatter og Niels Christian Andersen Qvemberg funden deels i Besiddelse af en Deel af de borteblevne Koster og deels at have afhændet enkelte Stykker deraf, som under Sagen ere komne tilstede. hvorhos disse tre paaskylder Niels Jensen Qvemberg, der iøvrigt nægter al Deeltagelse, som deres Hjemmelsmand. Efter hvad der under Sagen maae antages oplyst, haver de alle fire i Samling været i Nærheden af det bestjaalne Sted den ommeldte Aften, men angaaende Vandringen forbi Stedet og hvad derefter passerede, finder Uoverensstemmelse Sted mellem de Tiltaltes Udsagn, hvilken Uoverensstemmelse ei har været at hæve, idet nemlig Niels Qvemberg paastaaer, at de hele Tiden forblev samlede, vare ikke inde i Stedet, men kom samlede til Else Randeriis Bopæl, hvor de andre forlode ham uden at han veed noget af det begaaede Tyverie eller have seet eller havt noget at bestille med de fremkomne Koster, hvorimod de andre paastaaer, at Niels Qvemberg og Niels Christian Andersen forlode Fruentimmerne i Nærheden af Stedet og kom først til dem igjen en halv Times Tid efter med de omtalte Koster, der af Niels Qvemberg blev uddeelte og [solgt] imellem dem, dog vil Niels Christian Andersen Qvemberg efter sit eget Udsagn, uden at være fulgt med Niels Qvemberg være stødt til Fruentimmerne noget før uden at have medbragt noget, hvilket først skete med Niels Qvemberg.
De tilstedekomne Koster ere gjenkjendt af de Bestjaalne, Tilhjemlingsvidne aflagt og Eiendomsretten saa vidt muligt beviist til enkelte af Delene, idet nemlig angaaende et bortstjaalet Skjørt, der blev funden i Else Cathrine Andersdatters Værge haves tre lovfaste Vidner, og angående en bortstjaalen [..mmerdugs Kappe med Strimler] samt et Been Hovedvandsæg, der er funden i Niels Christian Andersens og Mette Abellone Pedersdatters Værge, haves to Vidner, og endelig om en Fruentimmerhat, en Kaskjet, et guulblommet Tørklæde og en rød og hvidblomstret Kappe, hvoraf de to Sidsrnævnte ligeledes havde været i Besiddelse, have eet Vidne, der eedeligen have bekræftet, at disse Deele ere de Bestiaalne tilhørende, og der er saaledes overensstemmende med Lovens 6-17-10,11 tilveiebragt indirecte Tyvebeviis for Tyveriet af i det mindste de trende førstnævnte Deele.
Efter det saaledes fremførte finder Retten med Hensyn til Tiltaltes formeentlige Deelagtighed i Gjerningen, at Niels Christian Andersen Qvemberg og begge Fruentimmerne, der ere fundne at være i Besiddelse af forannævnte Effecter, og for hvem Hjemmelen ved Niels Qvembergs Benægtelse er bristet, maae ansees deels som skyldige i Tyveriet efter 6-17-10,11, deels som dem, der have været i uhjemlet Besiddelse af stjaalne Koster, har den ei taget i Betænkning, uagtet Actionsordren imod begge Fruentimmerne kun nævner uhjemlet Besiddelse og ei Tyverie, dog at antage, at dette herunder indbefattes, og at saaledes Udvidelse af Actionsordren forsaavidt var unødvendig.
Mod Niels Qvemberg, der ei er fundet i Besiddelse af Kosterne, findes derimod intet Beviis, men skjønt Mueligheden vel kan tænkes, at Tyveriet kunne vøre begaaet, efterat de andre havde forladt ham hos Else Randeriis, taler dog alle Omstændigheder for det Modsatte, hvorfor han kun vil blive at frifinde for Actors videre Tiltale.
De Bestjaalne have selv opgivet deres Tab i Anledning af de ei først tilstedekomne Koster til 4 Rbd. 3 Mk. - Skl., men senere er der af disse Koster tilveiebragt nogle, der at Retten er vurderet til 1 Rbd. 3. Mk. - Skl. Tabet er saaledes kun 3 Rbd., hvilket Niels Christian Andersen, Else Cathrine Andersdatter og Mette Abellone Pedersdatter ville blive tilpligtet at erstatte. Forsaavidt de trende først Tiltalte tillige er actioneret for Løsgjængerie og Betlerie, da findes det efter de oplyste Omstændigheder og egen Tilstaaelse beviist at
1. Niels Christian Andersen Qvemberg har vanket om i Landet uden fast Arbeide fra Juletider 1837 til Januari Maaned 1840. Før sin Udvandring var han arresteret nogen Tid i Ringkiøbing som mistænkt for Deelagtighed i et Tyverie, men blev løsladt som uskyldig. Under Vandringen blev han anholdt i Faaborg, hvorfra han blev hjemsendt, men forlod Vagten undervejs, fortsatte saa sit Løsgænger Liv, indtil han i ovennævnte Januari Maaned her blev anholdt og arresteret. Han undveg imidlertid af Arresten den 18de Februar 1840, og vankede derpaa omkring igjen, ernærede sig ved at lodde og klinke for Folk samt ved at betle Fødemidler, indtil han under nærværnde Sag blev anholdt. Han har saaledes baade begaaet Løsgjængerie og Betlerie.
2. Mette Abellone Pedersdatter har siden Sommeren 1838 indtil Anholdelsen vanket om i Landet med Niels Christian Andersen, ved hvem hun nu anden Gang er frugtsommelig, og paa denne sin Vandring ernæret sig ved at binde for Folk samt ved at tilbetle sig Føde. Hun har saaledes gjort sig skyldig i saavel Løsgjængerie som Betlerie.
3. Else Cathrine Andersdatter har siden 3. Maii d. A. indtil Anholdelsen vanket om i Landet og ernæret sig ved Betlerie, og har saaledes gjort sig skyldig i saavel Løsgjængerie som Betlerie.
Efter saaledes at have gjennemgaaet de under nærværende Sag oplyste af Tiltalte begaaede Lovovertræ- delser og Forbrydelser bliver deres Straffeskyld at fastsætte:
1. Niels Chrisdtian Andersen Qvemberg er fundet skyldig i Tyverie, uhjemlet Besiddelse af stiaalne Koster, Løsgjængerie og Betlerie, er fyldt 18 Aar den 14de Maii 1840, har forhen været straffet for 1ste Gang begaaet Betlerie med 20 Dages Fængsel paa sædvanlig Fangekost og vil nu saaledes blive at ansee efter 6-17-10,11, Frd. 21de Aug. 1828 2, 4 og 8, Frd. 11. April 1840 1 og 4 samt Analogie med 22 med Straf, der med Hensyn til Arrestantens Ungdom og til at han er uconfirmeret, men tillige til hans Samliv med Mette Abellone Pedersdatter og hans Undvigelse saavel fra Vagten som fra Arresten fastsættes til 6 Gang 5 Dages Fængsel paa Vand og Brød med befalet Mellemfrist.
2. Mette Abellone Pedersdatter er befundet skyldig i samme Forbrydelser som Foergaaende, har tidligere været straffet for 1ste Gang Betlerie med 20 Dages Fængsel paa sædvanlig Fangekost og skulle derfor efter foranførte Lovbestemmelser ansees med Straf, der efter Omstændighederne og med Hensyn til hendes Løsagtighed passende kunne ansættes til 6 Gange 5 Dages Fængsel paa Vand og Brød, men da hun er frugtsommelig, vil Straffen efter Pl. 10. Maii 1840 4 blive at fastsætte til 120 Dages simpelt Fængsel paa sædvanlig Fangekost, dog med det i Anordnin- gen bestemte Tillæg i Brød og Penge.
3. Else Cathrine Andersdatter er befundet skyldig i de samme Forbrydelser som de tvende Foregaaende, men har ei før været straffet eller tiltalt, og da hun først nyelig har fyldt sit 16de Aar bliver hun overensstemmende med 6-17-10,11, Frd. 12te Jan 1840 7, Do. 21de Aug. 1829 2 og 8, Frd. 11. April 1840 1, 4, 29 samt Pl . 23de Maii 1840 1 at straffe med 20 Dages Fængsel paa sædvanlig Fangekost.
4. Niels Jensen Qvemberg frifindes for Actors videre Tiltale.
Sagens Omkostninger foruden Sallair til Actor Søekrigscommissair Procurator Bagge 8 Rbd., til Defensor Procurator Kruse 6 Rbd. og til Hjælpedefensorerne Procurator Ølgaard og Guldager hver 2 Rbd. Sølv tillige med Diæter efter nærmere af Amtet approberede Regninger udredes af samtlige Tiltalte Een for Alle og Alle for Een, dog at de hver for sig bærer de af Dommens Execution for deres Vedkommende flydende Omkostninger. - Sagførelsen har været forsvarlig.
Thi kjendes for Ret:
Tiltalte Niels Qvemberg bør for Actors videre Tiltale i nærværende Sag frie at være. Niels Christian Andersen Qvemberg hensættes i Fængsel paa Vand og Brød 1 6 Gange 5 Dage og Nætter med befalet Mellemfrist. Mette Abel- lone Pedersdatter hensættes i 120 Dage i Fængsel på sædvanlig Fangekost med Tillæg af [h....] Brød og Penge og Else Cathrine Andersdatter hensættes i 20 Dages Fængsel paa sædvanlig Fangekost, alle paa egen Bekostning. Sagens Omkostninger, herunder Sallair til Actor Søekrigscommissair Procurator Bagge 8 Rdl., og til Defensor Procurator Kruse 6 Rdl. r. S., Procuratorerne Ællgaard og Guldager hver 2 Rdl. r. S. samt Diæter efter nærmere af Amtet approberede Regninger, udredes af samtlige Tiltalte Een for Alle og Alle for Een.
Den idømte Erstatning udredes inden 15 Solemærker efter denne Doms lovlige Forkyndelse, i øvrogt at efterkomme under Afdærd efter Loven.
Hertz.
24. september 1841 (Alder 17) Alder: 17 år 1 måned 23 dage
Bølling-Nørre Horne herreders ret
Delt note: Sensitive:0
1841.09.24
Underretsdom
Udskrift af
Bølling og Nørre Horne herreders domprotokol 1833-1844
LAN B81 - xx, RA mikrofilm M-32.660-661
Aar 1841, den 24. September blev i Politiesagen contra Jens Carl Severin Nielsen og Else Cathrine Anders- datter afsagt saadan
DOM.
De under nærværende Sag tiltalte Personer Jens Carl Severin Nielsen og Else Cathrine Andersdatter ere ved egen Tilstaaelse og efter Sagens oplyste Omstændigheder overbeviiste om siden midt i December Maaned f. Aar indtil deres Anholdelse først i indeværende Maaned uagtet de er fuldkommen arbeidsføre og forud have erholdt Tilhold om at holde sig Frd. 21. Aug, 1829 efterrettelig, at have drevet omkring i Landet uden fast Erhverv eller Tjeneste. De have saaledes gjort sig skyldige i Løsgængerie og kunne for denne deres Lovovertrædelse ei undgaae at blive straffet efter ovennævnte Anordning.
Hvad nu betræffter Jens Carl Severin Nielsen, da er han 21 Aar gl., har forhen været straffet 1) for første Gang begaaet Løsgængerie og Betlerie efter Dom af 16de Sept. 1837, 2) for 2den Gang begaaet Betlerie med 10 Dages Fængsel paa Vand og Brød efter Dom af 26de Maii 1838, 3) for 2den Gang begaaet Løsgængerie med 30 Dages Fængsel paa Vand og Brød efter Høiesterets Dom af 14de Octobr. f. A. Ligeledes har han tvende Gange været tiltalt for Tyverie, men er begge Gange frifundet for Actors videre Tiltale, og skjønt den Paagjældendes heele Vandel saaledes tyder paa afgjort Hang til Løsgænger-Livet, og dette synes at tale for Anvendelse af skærpet Straf, formeener dog Retten, at hans nu tredje Gang begaaede Løsgængerie, med Hensyn til at han endnu er uconfirmeret og ei hidndtil er overbeviist om nogen farlig Forbrydelse, passende bøer afsones overensstemmende med Frd. 21. Aug. 1829 3 med 1 Aars Arbeide som fForbedringshusfange i Viborg Tugt og Forbedringshus.
Betræffende Else Cathrine Andersdatter, da er hun kun 17 Aar gammel og tiollige i frugtsommelig Tilstand.
Hun har forhen været straffet for 1ste Gang Betlerie og Løsgængerie samt for uhjemlet Besiddelse af stjaalne Koster efter Bølling og Nørre Herreders Extrarets Dom af 8. Octob. f. A. med 20 Dages Fængsel på simpel Fangekost, og skulle saaledes nu, da ingen skærpende Omstændigheder ved hendes Forbrydelse fandt Sted, hvorimod hendes Ungdom taler for mildeste Straf, afsone sin Brøde, 2den Gang begaaet Løsgængerie, med 20 Dages Fængsel paa Vand og Brød efter Frd. 21. Aug. 1829 3, men paa Grund af at hun er under 18 Aar og i frugtsommelig Tilstand, bliver denne Straf i Henhold til Frd. 12. Juni 1816 7 sammenholdt med Do.23de Maii 1840 1, 4 at forandre til simpelt Fængsel paa Almindelig Fangekost i 40 Dage med det i sidstnævnte Anordning bestemte Tillæg af Brød og Penge.
De Tiltalte udreder hver for sig de paa deres Arrest og Varetægt samt Execution af Dommen medgaaede Omkostninger.
Thi Kiendes for Ret:
Tiltalte Jens Carl Severin Nielsen bør som Forberingshuusfange hensættes til Arbeide i eet Aar i Wiborg Tugt og Forbedringshuus. Else Cathrine Andersdatter hensættes i 40 Dages Fængsel paa sædvanlig Fangekost med Tillæg af halvt Brød og Penge. Desuden udreder hver af de Tiltalte de paa deres Varetægt, Arrest m. v. samt Dommens Execution medgaaede Omkostninger. - At efterkommee under Adfærd efter Loven.
Hertz
18. februar 1846 (Alder 21) Alder: 21 år 6 måneder 17 dage
Viborg tugthus
Delt note: Sensitive:0
1846.02.18
Afsoning
Viborg tugthus's protokol over fanger 1835-1853
LAN B 204 - 58 - Mikrofilm M-52.652-653
Løbenr.5112
Aarligt No:20
Rulle No.:163
Fangernes Navne:Else Cathrine Andersdatter
af Hammerum Herreds Arrest
Hvor født:Deiberg Sogn, Ringkiøbing Amt
Sidste Opholdssted:Strøifet
Naar indkommen.1946, den 18. Februar Eftermidd.
Hvorfor:3die Gang Løsgjængeri
Hvor længe:1 Aar
Naar løsladt og Opførsel:hjemsendt, den 18. Febr. 1847.
Opførsel god.
Straffet før:2 Gange - 5554
Hun medbragte Barnet No. 116
Caroline Severine Jensen, død den 16. Sept. 1846
Hvor Værnepligtig:- - -
Hvor Forsørgelsesberettiget:Deiberg Sogn, Bølling Herred, Ringkiøbing Amt.
Er givt?- - -
Hvor mange Børn:2 Døttre
Er Confirmeret:Deiberg
Religion:Lutherske
Profession:Bondehaandtering, Haandarbeide
Alder: 21
Anmærkning:Dømt ved Hammerum Herreds Politiret den 8. November 1845
ved Ringkiøbing Amts Overpolitiret den 17de Januar 1846
9. november 1850 (Alder 26) Alder: 26 år 3 måneder 8 dage
Viborg tugthus
Delt note: Sensitive:0
1850.11.09
Afsoning
Viborg tugthus's protokol over fanger 1835-1853
LAN B 204 - 58 - Mikrofilm M-52.653
Løbenr.5554 - Fol. 167
Aarligt No:49
Rulle No.:152
Fangernes Navne:Else Cathrine Andersdatter
af Bølling Hrdrs Arrest
Hvor født:}
} Deiberg S., Ringkiøbing A.
Sidste Opholdssted:}
Naar indkommen.1850, d. 9de November Efterm.
Hvorfor:4. Gang Betleri
Hvor længe:1 Aar
Naar løsladt og Opførsel:1851, d. 9. November hjemsendt
Opførsel god. - NB
Straffet før:3 Gange, cfr. 5112
Nedkom d. 20. Marts 1851 med en Datter
/: ad. Børneprotokollens No. 137 :/
hjemsendt med Moderen.
Hvor Værnepligtig:- - -
Hvor Forsørgelsesberettiget:Deiberg S., Bølling H., Ringkiøbing A.
Er givt?- - -
Hvor mange Børn:2 Døttre
Er Confirmeret:Deiberg
Religion:Lutherske
Profession:Tyende
Alder: 25
Anmærkning:Bølling-Nørre Hrdrs Politiretsdom af 8. October 1850.
Amtets Approbation af 30. s. M.