Stamtræ
Jørgen Christian Mulberg Hansen
Født: Jørgen Christian Mulberg Hansen, 15. september 1943, Fredericia, Dronningsgade 77, Fredericia Trinitatis Sogn, Elbo Herred, Vejle Amt som søn af Svend Aage Hansen og Inger Johanne Marie Mulberg
Kirkedøbt: 24. oktober 1943, Fredericia Trinitatis Kirke, Vejle Amt.
Faddere: Fiskeeksportør Christen Mulberg og Hustru Christine, Esbjerg, Sølvsmed Peter Hansen og Hustru Ingrid, Kongensgade 77.
Konfirmeret: 13. oktober 1957, Fredericia Michaelis Kirke, Vejle Amt.
50 år som skomager.
SKOMAGER Jørgen Mulberg er som han selv udtrykker det "bidt af sko". Som 15-årig kom han i lære som skomager på Fredericia Skofabrik i Fynsgades, og han er blevet i faget igennem alle årene. Den 1. januar 2000 overtog han Hausteds skomagerforretning på 6. Julivej i Fredericia, og Hausteds Efterfølger kan nu fejre 50 års jubilæum som skomager, og den 65-årige skomager har ingen planer at stoppe i det fag:
- Jeg vil gerne dø med en sko i hånden, lyder det med et smøret grin fra den rutinerede skomager, hvis kælderlokaler på 6. Julivej bugner med nye sko og med sko, som enten har været igennem Jørgen Mulbergs hænder eller som er på vej til at blive repareret.
Jørgen Mulberg har prøvet meget som skomager, og faget har ført ham og familien rundt i mange dele af landet. Efter endt læretid i Fredericia fortsatte han som udlært på fabrikken i Fynsgade, men i 1974 måtte Fredericia Skofabrik dreje nøglen som følge af en konkurs. Mulberg flyttede i stedet til Billund, hvor han første gang etablerede sig som selvstændig med en skoforretning og et tilhørende værksted. Siden blev Mulbergs ejendomme i bymidten i Billund solgt til fordel for byggeriet af et nyt rådhus, og han flyttede i stedet sin forretning ud i et nyt butikscenter i Billund:
- Men rent økonomisk gik det ikke. Efter tre år måtte jeg sælge og starte forfra, fortæller Jørgen Mulberg. Fra Billund gik turen til Hurup, hvor han blev ansat som fabrikschef hos N. K. P. Sko. Efter to blev fabrikkens produktion flyttet til udlandet, og Jørgen Mulberg måtte igen orientere sig efter et nyt arbejde indenfor skomagerbranchen.
I de følgende fire år var han ansat hos Ecco i Bredebro i Sønderjylland. Som tekniker på fabrikken rejste han meget, da Ecco havde fabrikker placeret i flere lande, blandt andet i Polen. Som Ecco-ansat var han med til at lukke en fabrik i Polen, og i en periode på Ecco var han med i fabrikkens ledergruppe. Han afsluttede sit virke hos Ecco ved at udarbejde en manual for arbejdet med sko:
- Den bog bliver stadig brugt som fagbog på de tekniske skoler, som uddanner lærlingen indenfor faget, fortæller Jørgen Mulberg med en vis stolthed i stemmen.
Efter opholdet hos Ecco fik Jørgen Mulberg arbejde som afdelingschef hos Brynje Sko i Sæby. Brynje Sko lavede blandt andet fodtøj til militæret. Han arbejdede for Brynje Sko i Sæby i otte år. Da Brynje Sko lukkede ned startede Jørgen Mulberg sin egen skofabrik, Nordsko, i Frederikshavn. Efter tre års produktioner sagde banken stop, og han måtte fyre sine fem medarbejdere og lukke fabrikken. I 1994 mistede Jørgen Mulberg sin ældste søn, Henrik, der var købmand i Hals, i en bilulykke:
- Efter at vi havde mistet Henrik ville jeg hjem, og vi slog os ned i Hvidbjerg, hvor vi stadig bor, fortæller Jørgen Mulberg. Efter at være flyttet hjem igen, fik han arbejde hos Kato Sko i Ejby som produktionschef. Fra Kato Sko gik turen til Eurodan Sko i Erritsø:
- Drømmen om at slutte mit arbejdsliv med at bestyre min egen lille biks fik jeg opfyldt, da jeg overtog Hausteds forretning på 6. Julivej tilbage i 2000, fortæller Jørgen Mulberg med glæde i stemmen.
Skrevet af Mads Thybo, Vejle Amts Folkeblad, d. 30.05.2009.