DetaljerStamtræ oprejstStamtræ liggendeEfterkommere

Stamtræ

 

Jørgen Frederik Caspersen

Født: Jørgen Frederik Caspersen, 1. maj 1803, Møruphus, Rind Sogn, Hammerum Herred, Ringkøbing Amt

Kirkedøbt: 30. maj 1803, Rind Kirke, Ringkøbing Amt.

Død: 13. december 1891, Klelund, Lindknud S. Ribe Amt.

Begravet: 18. december 1891, Lindknud Kirkegaard, Ribe Amt.

Gift 31/03-1847 med Maren Pedersdatter, Vildbjerg Kirke.

Forældre: Casper Christensen og Christiane Christensdatter.
 
 
29. november 1836 
Hammerum herreds politiret
 
Delt note:
Sensitive:0
1836.11.29.
Vidne i retssag
Udskrift af
Hammerum herreds politiprotokol 1836-1838
LAN B 79 - 69 - RA mikrofilm rulle nr. M-32.767.
Aar 1836 den 29. Novembr. blev Politiret sat og holdt paa Politidommerens Contoir paa Herningsholm i Overværelse af Vidnerne Wiig og Bertelsen, hvor da passerede som følger
..........
No. 68/1836.
Efter Indkaldelse mødte Fæstehuusmand Jørgen Frederik Caspersen af Snejberg, som forklarede, at Dagen førend Auctionen paa Tanderup kom Arrestanten ind til ham ved Aftenstid, hvor Komp da indgik et Bytte med ham, saaledes at Komp fik en Bøsse for et Faar, og han skulle give Arrestanten 2 Mk. Courant i Bytte, som sidstnævnte skulde have af Komps Broder Mads Chr. Caspersen. Komp saae da ingen Penge i Arrestantens Besiddelse, og om han havde eller manglede Penge, talte han intet om. Bøssen havde Arrestanten faaet hos bemeldte Mads nogle Dage i forveien. Komp var vel ved Auctionen, men han erfarede ikke, at Arrestanten dér begik noget Tyveri eller saae hans Hænder i andres Lommer. Komp. er af Natmandsslægten. Aftraadt.
......
Landt
Som Vidner:WiigBertelsen
 
 
 
11. maj 1837 
Hammerum herreds politiret - sag nr. 1837/16
 
Delt note:
Sensitive:0
1837.05.11.
Brandforhør.
Udskrift af
Hammerum herreds politiprotokol 1836-1838.
LAN B 79 - 69. RA mikrofilm, rulle nr. M-32.767
Aar 1837 den 11te Maj blev Politiret sat og holdt paa Herredscontoiret paa Herningsholm i Cancelliraad Her- redsfoged Landts Sygdoms Forfald af Exam. jur. Bertelsen som constitueret i Oveværelse af Vidnerne Bjørn og Petersen, hvor da passerede som følger:
No. 16/1837.
Et Forhør blev optaget i Anledning af Sognefoged Christen Medom i Snejberg under 9de ds. havde anmeldt, at et Huus paa Smedegaards Mark, ibidem, som beboes af Jørgen Frederik Caspersen samme Dags Eftermiddag var afbrændt. Skrivelsen blev fremlagt. Med Hensyn til at Forhøret først i Dag begyndes, anmærkes det, at den ordinære Dommer formedelst Sygdom ikke selv kunde foretage nogen Forretning, og hans constituerede Medhjælper var i Gaar fraværende paa en Auction i Assing to Miil fra Contoiret.
Efter Indkaldelse mødte førnævnte Jørgen Frederik Caspersen, som advaret om at sige Sandhed derpaa forklarede at sidste Tirsdag den 9de dennes om Eftermiddagen Kl. 3 - 4 forlod Jørgen Knudsens Kone Kirsten Mikkelsdatter, som boer paa Peder [W....s] Mark i Snejberg Komparentens Huus, hvor hun havde været i et Ærinde, og idet hun traadte uden for Kykkendøren raabte hun ind til Komparenten og Hustru, at der var Ild i Huset. Komparenten foer derpaa ud af Stuen, hvor han og hans Kone opholdte sig, og da han kom ud i Kykkenet, brændte det stærk op i Taget og ud af Tagbrynet. Han begyndte strax paa at vilde slukke ilden, men da han kom uden for saae han, at det brændte lige op til det øverste paa Huset, og saaledes var det ham umulig at faa Ilden slukket, hvisaarsag han bestemte sig til fløtte ud af sidt Gods, og han og Kone fik saaledes [ud det] fra Branden deres Sengeklæder og en Dragkiste, hvilken dog Niels Christensen fra Smedegaard, som kom tilstæde, hjalp dem med, samt nogle Træstole, et Bord og et Sengested samt nogle andre ubetydelige Smaating. Derimod brændte der adskillige Ting, saasom 2 Spin- derokker, 1 Øltønde, et Bord, 2 Par Skoe af Komparentens og 1 do af hans Kones, foruden 3-4 store Bailler, et [....kar]
1 [.....] og Spand, 1 Strippe, 1 [S..lde], 1 Timse og andre Smaadele, som Komp. ikke kan erindre. Komparenten fløttede til Huset Søndagen forud som det brændte om Tirsdagen derpaa og havde lejet det paa et Aar af Niels Christensen i Smedegaard, paa hvis Mark det ligger. Han forsikkrer at være aldeles uvidende om, hvad der kan have foraarsaget Ildebranden, dog bemærkede han at have seet en Rævne i Skorsteenen før han tilfløttede Huset, men han siger tillige, at der var klinet noget Leer uden paa, saa at han heller ikke synes at Branden derved kunde være bevirket. Ingen Huusgerning, hvortil stærk Ild behøvedes, var foretaget i Huset, siden Komp. og Hustru vare kommen der, og den Eftermiddag, da Husey lagdesi Aske, var der meget ubetydelig Ild paa Skorstenen. Huset var gammelt og bestod af Bindingsværk med Lervægge og Lyngtække og ikke forsikkret i Brandkassen, ligesom Komp. ej heller havde sine Effecter assurerede. Under Branden kom husets Eier saavel som Sognefoged Christen Medom og mange andre Beboere, men Overdelen var allerede afbrændt, saa intet videre var at foretage end see at frelse noget af Tømmeret, som ogsaa lykkedes skjønt meget forbrændt. I Huset boede ikke andre end Komparenten og hans Kone med 3 smaa Børn. - Aftraadt. Forhøret udsat.
Bertelsen.
 
 
16. maj 1837 
Hammerum herreds politiret - sag nr. 1837/16
 
Delt note:
Sensitive:0
1837.05.16.
Brandforhør.
Udskrift af
Hammerum herreds politiprotokol 1836-1938.
LAN B 79 - 69. RA mikrofilm, rulle nr. M-32.767.
Aar 1837, den 16. Maj blev Politieret sat og holdt paa Herredscontoiret paa Herningsholm i Cancellieraad Herredsfoged Landts Sygdoms Forfald af Exam. jur. Bertelsen i Overværelse af Vidnerne Bjørn og Petersen, hvor da passerede som følger:
No. 16/1837.
Efter Indkaldelse mødte Gaardmand Niels Christian Sørensen af Smedegaard i Snejberg Sogn, som forklarede, at afvigte Tirsdag Eftermiddag Kl. 3 - 4 [Komparenten pløjede] blev han var, at det brændte oppe i Mønningen i den østre Ende af Taget paa et Huus beliggende paa komparentens Mark, som Jørgen Frederik Casper- sen imdfæyttede 2 Dage forud og skulle have beboet det . Komparenten ilede strax til Brandstedet, men da han kom [....] Stod endeel af Huset, som bestod af 4 Fag, i lys Lue, og da intet Vand til Slukning var at faa i Nærheden, saa Frelse af Huset fandtes umuligt, hjalp Komparenten til at fløtte Gods ud, og hvad han saaledes [ud...] med var en Dragkiste samt nogle Sengeklæder og andre Smaating. Huset var ikke assureret. Hvad der kunne have foranlediget Ildebranden var Komparenten ubekjendt, thi vel havde Skorstenen en liden Revne, før Jørgen Frederik Caspersen fløttede ind i Huset, men den var bleven tilklinet, saa Komparenten antager det for afgiort, at Ilden ikke derfra er kommen. Aftraadt. Forhøret udsat
.........
No. 16/1837.
Efter Tilsigelse mødte Mette Christensdatter, Jørgen Frederik Caspersens Hustrue af Snejberg, som forklarede, at Tirsdag i forrige Uge om Eftermiddagen blev Komparentinden og Mand af Fruentimmeret Kirsten Mikkels- datter, som var hos dem, idet hun aabnede Døren fra Stuen til Kykkenet for at gaae Bort, tilkjendegivet at der var Ild i Huset, Komps Mand tog derpaa en Spand med Vand, som han slog paa Ilden, der da havde  angrebet Taget ved Brynet, hvorefter han observerede det brændte højere oppe næsten over det Hele, saaledes at han var ude af Stand til at foretage noget med Nytte. Han gav sig derfor til at fløtte ud af deres Sengeklæder og andet Gods, hvormed Kompa- rentinden hjalp til, saa hurtigt hun havde faaet deres 3 Børn satte fra sig ude paa Marken. Foruden deres Sengeklæder fik de ogsaa reddet 1 Dragkiste, hvormed Niels Christensen i Smedegaard, som pløjede uden for Huset, gik dem tilhaande, samt det meste af hvad de ellers havde inde i Stuen, men ved Siden af Kykkenet var et Kammer, hvor der stod 1 Øltønde, Kar, Ballier, Spande, Stripper, 2 Spinderokker, et Bord samt nogle [....], hvilket altsammen brændte, ligesom ogsaa endeel af hvad som blev frelst var forbrændt og adskilligt ituslaget. Hun ved ikke hvorledes Ilden kunde være opkommen, thi paa Skorstenen kort før havde Komp. kun havt saa meget Ild som ansees nødvendig for at varme noget Mad med i en Pande. Hverken havde de Baget eller Brygget, siden de kom til Huset, som var Søndagen for det afbrændte. Huset var ikke i Brandkassen. - Aftraadt. Forhøret udsat.
 
17. maj 1837 
Hammerum herreds politiret - sag nr. 1837/16
 
Delt note:
Sensitive:0
1837.05.17
Brandforhør.
Udskrift af
Hammerum herreds politiprotokol 1836-1838.
LAN B79 - 69. RA mikrofilm, rulle nr. M-32.767.
Aar 1837 den 17. Maj blev Politieret sat og holdt paa Herredscontoiret paa Herningsholm i Cancellieraad Herredsfoged Landts Sygdoms Forfald af Exam. jur. Bertelsen som constitueret i Overværelse af Vidnerne Bjørn og Petersen, hvor da passerede som følger.
No. 16/1837.
Efter Indkaldelse mødte Kirsten Mikkelsdatter, Fæstehuusmands Jørgen Knudsens Hustrue af Snejberg, som forklarede, at igaar 8te Dage Kl. 2 - 3 gik Komparentinden i et Ærinde for en anden hen til Førgen Frederik Caspersen paa Smedegaards Mark. Da hun havde været i Huset omtrent et Qvarteers Tid og derpaa vilde gaae bort igjen, blev hun var i det hun traadte ud af [....døren] ud til Marken, at det brændte i Tagbrynet paa sønder Side af Døren, og ligeledes længere oppe paa Taget næsten ved Mønningen. Komparentinden raabte derpaa paa Jørgen Fred. Caspersen:" [......] Jørgen, du maa skynde dig at komme, der er Ild i dit Huus!" hvortil han svarede *Der er vel ikke mere end der skulle være", siger han, hvornæst Komp gjentog igjen: "[......] Jørgen, kom det brænder!"
Jørgen Fred. Caspersen kom derefter strax ud af Stuen, hvor han var og tog en Spand med Vand i, som stod uden for Huset og slog op paa Taget, saa langt han kunde, men da Ilden greb hurtig om sig og intet Vand var nær ved Stedet, raadede Komparentinden ham til at redde af sit Gods, og det samme sagde hun til Mandens Kone, hvorpaa hun tog dennes Spædbarn, kun noget over en Maaned gammel og gik med ud paa Marken samt forblev ved det til Ildebranden var forbi. Hvorledes Ilden kunde være kommen op vidste Komp ikke. Paa Skorstenen saa Komp. at der ikke var nogen Ild, som i mindste Maade kunde være farlig, thi hun siger, at der næppe var saa meget, at et Par Æg kunde kaages derved. Aftraadt. Forhøret sluttet.
........
Bertelsen
Som Vidner:PetersenBjørn
 
 
 
 9. juli 1840 
Hammerum herreds politiret - sag nr. 1840/053
 
Delt note:
Sensitive:0
1840.07.09.
Vidne
Udskrift af
Hammerum herreds politiprotokol 1839-1840.
LAN B 79 - 71. RA mikrofilm, rulle nr. M-32.768.
Aar 1840 den 9. Juli blev Politieret sat og holdt paa Herredscontoiret paa Herninglund i Cancellieraad Herredsfoged Landts Svagheds Forfald af Examinatus juris Bertelsen som constitueret i Overværelse af Vidnerne Bjørn og Broust, hvor da passerede som følger:
No. 53/140.
Jørgen Frederiksen, hvis rette Navn er Jørgen Frederik Caspersen af Sandhuus, ogsaa Woldgaardshuus kaldet, i Sneiberg Sogn mødte efter tilsigelse og paa Formaning til Sandhed forklarede han, at Niels Christian Andersen og Mette Abelone Pedersdatter tillige med førstnævntes Søster Else Catrine Andersdatter, hvem han ikke kjendte, kom en Dag ved middagstid, saavidt han erindrer en Løverdag for en 14 Dage siden, nøjere kunde han ikke erindre sig Tiden, til hans Bopæl, og formedelst det slette Regnveir opholdt dem hos ham saameget som en Times Tid, hvorefter de gik med Vejen efter Lille Fjelstervang. Niels Qvemberg var hos Komparenten, da de angjældende Personer indtraf og havde været hos ham siden Dag i Forveien, men da de som anført gik bort, fulgte han med dem. Om Niels Qvemberg førte nogen Ting med sig, nemlig [Skydebøsse] eller andet med sig ved Komparenten ikke, thi nu foregiver han, at han var fraværende i den Tid ovenbemeldte Personer opholdt dem i hans Huus, saa han hverken saae eller talte med nogen af dem, og hvad han saaledes har forklaret er alleene efter hvad hans Kone har fortalt ham. Komp. bemærkede endvidere, at hans Kone formedelst fore-staaende Barselfærd ikke kan forlade sit Hjem. Aftraadt. Forhøret udsat.
Bertelsen
Som Vidner:BiørnA. Broust.
 

 


 
Efternavne Sogne
Fornavne Tidslinie

Tilføj til favoritter

 
Status

Senest opdateret d. 17. marts 2016 af Birgit Antonette Bernhard

Del på Facebook