Stamtræ
Christopher Nielsen Bæk
Født: Christopher Nielsen Bæk, 1750
Død: 27. marts 1830, Død på vejen til Strellev.
Begravet: 12. april 1830, Horne Kirkegaard, Ribe Amt.
Stilling: Natmand/Rakker
Gift 23/01-1778 med Anne Sophie Jørgensdatter, Brøndum/Bryndum Kirke, Ribe Amt.
Forældre: Natmand/Rakker Niels Erichsen Kolli.
Forlovere: Abraham Jørgensen og Friederich Jørgensen - de er højst sandsyndeligt Anne Sophie Jørgensdatters brødre.
H. P. Hansen: "Natmandsfolk og Kjæltringer 1"
Udskrift af
H. P. Hansen: "Natmændsfolk og Kjæltringer" Bind 1
Side 155-ff
Christopher Nielsen hørte ikke af fødsel til de Varde rakkere, idet han var søn af den i sin tid berygtede Niels "Kolli". En Broder, der hed Christen Nielsen, men som blev kaldt Christen Bæk, boede i Madum, Ulfborg herred, og der havde Christopher ogsa° sit tilhold til kort før han den 22/5 1777 blev gift med natmandens datte Ane Sophie Jørgensdatter i Bryndum.
Mulig har parret en tid opholdt sig i Ovtrup, eftersom der den 16/5 1782 nævnes en Christopher Outrup som forlover, da Christen Nielsen af Ka°rby og enke Ingeborg Jørgensdatter af Durup bliver gift.
I overleveringen nævnes oftere en Stoffer Rakker, der rimeligvis er identisk med vor Christopher. Her skal, efter Jens Kamp's "Danske Folkeminder" 1877, gengives følgende træk:
"Den gamle Stoffer Rakker kom engang med to "diller" og flere børn til en gaard i Thorsted ved Ringkøbing og bad om nattely. De fik ogsa° lov til at ligge pa° noget halm i bryggerset, der rigtignok var uden loft. Om morgenen, ligesom manden i ga°rden var sta°et op, hører han stor alarm i bryggerset, som om noget tungt faldt ned. Han iler derud, og da sta°r Stoffer og jamrer sig, men sa° snart han sa° manden, farer han løs pa° den ene af konerne og begyndte at prygle hende. - Det skulle nu nemlig hedde sig, at det var ham og konen, der sloges, og at det var a°rsag til det store spektakel!! Dog, da Stoffer var draget afsted med sine koner, blev de der i huset kloge pa°, hvad der havde været i vejen. Der hængte en røget side flæsk oppe pa° skorstensmuren i bryggerset. Den havde Stoffer fa°et lyst til at smage og havde sa° krøbet op pa° skorstensdøren. Men som han halvt havde fa°et skinken ska°ret igennem, gik døren i stykker. og Stoffer faldt ned uden at have fa°et noget af flæsket. For at aflede mistanken gav han sig sa° til at prygle løs pa° konerne."
Utvivlsomt strejfede Christopher meget om, og kun fa° gange nævnes han eller familien i de ældste fattigpro- tokoller. i 1804 fa°r konen og deres 2 børn 2 skp. rug og i de følgende 2 a°r lidt mere. Sidste a°r, konen er opført pa° forsørgelsesplanen, er 1806, da hunfik 3 skp. rug, 2 skp. byg og 1 mk. 12 sk. Det bemærkes, at hun er fattig.
Pa° et møde den 30/10 1829 oplystes, at "Natmand Christopher Nielsen den 31. s. M. *) var bragt til sognefogeden i Horne fra fremmede sogne, dog uden bekostning for transporten. Han befandtes meget svag af et farligt broktilfælde, og da han er forsørgelsesberettiget (her), var han midlertidig tagen i husly og pleje i Hindsig efter Omgang. - Commissionen finder det bedst tienligt for ham, at han indtinges til pleje hos en familie og at derom Accord afsluttes underha°nden, sa°fremt bekostningen ikke overstiger 1 tdr. rug, 1 tdr. byg og 8 Rdl. i penge a°rlig i ma°nedsvis betaling. Hvis sa°dan Accord ikke lader sig slutte, da foretages Licitattion over hans pleje i morgen efter Gudstjenesten. Skulle ingen Lejlighed være at erholde for ham pa° enten af disse ma°der, da vedbliver han at ga° fra Mand til Mand. Befindes hans sygdom at være af den natur, at lægens undersøgelse og behandling behøves, da besørger sognefogden i Horne sogn ham kørt til Varde."
Da man hverken kunne fa° Christopher afsat ved licitation eller Accord, "udstedes d. 3die november en bog, hvorefter han skulle ga° sognet rundt fra mand til mand i kost og pleje"
Den 27/3 1830 findes han død pa° vejen i Strellev, Ølgod sogn. Hans alder angives til 80 a°r. Og den 18/12 1830 oplyser fattigprotokollen, at sognefogden havde indbetalt 2 mk, som var indkommen ved auktionen over Christopher Nielsens efterladenskaber, nogle fa° ma°delige klædningsstykker - det samme beløb, som hans begravelse kostede.