Stamtræ
Niels Jørgensen
Født: Niels Jørgensen, 1779, Aaby, Aaby Sogn, Hasle Herred, Århus Amt som søn af Natmand. Jørgen Christian Christensen og Mette Kirstine Christensdatter
Kirkedøbt: 5. april 1779, Aaby Kirke, Aarhus Amt.
Død: 10. maj 1846, Viborg Tugthus.
Begravet: 15. maj 1846, Viborg Tugthus Sogns Kirkegaard.
Samlever med Mette Cathrine Pedersdatter
Samtlige personer i husstanden
Ringkøbing, Hammerum, Rind, Orneborghuse, et huus, 20, FT-1845, B4121
Navn: Alder: Gift?: Pos. husstand: Erhverv: Fødested:
Jørgen Fred. Caspersen 42 Gift inderste, lever af strømpestrikning, jordlodder her i sognet
Mette Christensdatter 38 Gift hans kone Deiberg Sogn, Ringkøbing Amt
Christen Jørgensen 13 Ugift deres børn her i sognet
Christiane Jørgensdatter 5 Ugift deres børn Sneiberg Sogn, Ringkøbing Amt
Jensine Jørgensen 3 Ugift deres børn Sneiberg Sogn, Ringkøbing Amt
et udøbt pigebarn 1 Ugift deres børn her i sognet
Niels Jørgensen 66 Ugift fattiglem Aaby Sogn, Aarhuus Amt
15. marts 1816 (Alder 36)
Hammerum herreds politiret
1816-03-15
Forhør.
Hammerum herreds politiprotokol 1815-1819
LAN B 79 - Mikrofilm M-32765
Aar 1816 den 15de Marts indfandt sig Stedets Herredsfoged og Skriver Land-væsenskommissair Møller til Høyriis udi et Huus paa Holdte Mark i Rind Sogn for i Overværelse af Vitterligheds Vidner Sognefoged Peder Iversen af Lind og Selveier Søren Nielsen Vesterhøggild at optage et Politieforhør over 2de i bemeldte Huus indtingede Personer, som med 2de Børn er transporteret fra Ribe Amt til Rind Sogn, alt i Continuation af et den 3die f. M.i nysbenævnte Amts Øster Herred afholdt Forhør, som vedfølger dette og i Følge Ordre til Herredsfogden fra Ringkøbing Amts Øvrighed i Skrivelse af 8de sidstleden, hvilken foreløbig acteres og lyder saaledes: # #.
Den paagjældende Mandsperson navnlig Niels Jørgensen blev da examineret saaledes:
1. Hvor er Deponenten født?
Svar: I Aaby Sogn, der er Annex til Aarhus Kjøbstad, og han er døbt i samme Kirke.
2. Hvor gammel er han?
Sv.: Han fylder sit 37te Aar den 5te April næst.
3. Hvem var hans Forældre?
Sv.: Natmanden Jørgen Christensen og Hustrue Mette Kirstine Christensdatter.
4. Er han confirmeret og hvor?
Svar: Ja han er Confirmeret i Ahrnborg Kirke i Aaret 1797 af daværende Sognepræst Herr Hegelahr.
5. Er Deponenten nogensinde ægteviet enten til den medhavende Qvinde eller nogen anden?
Svar: Nej.
6. Hvorlænge har han vandret omkring med nærværende Mette Kathrine Pedersdatter?
Svar: Siden Sct. Hans Dag 1809.
7. Har han tilforn haft noget andet Fruentimmer i sit Følge, som han har udgivet for sin Kone?
Svar: Ja! Et Fruentimmer navnlig Karen, som var en Datter af en omreisende Natmand og Glarmester kaldet Sviinet, fulgte Deponenten stadig som hans Kone i en Tiid af noget over 5 Aar, indtil hun for 9 Aar siden døde. Med denne Qvinde avlede han 4re Børn, men af disse lever nu kuns en Datter, navnlig Else, der er født i Lindum Bye i Seld Sogn i Salling den 2den April 1802 og døbt i Seld Kirke, hvilken Datter for nærværende Tid opholder sig hos Deponenten og med ham har vandret omkring indtil de nyelig kom her til Rind Sogn.
8. Har Deponenten nogensinde havt stadigt Opholdssted?
Svar: Nei.
9. Hvor mange Børn har Deponentnen avlet med nærværende Mette Kathrine Pedersdatter og hvor er disse Børn?
Svar: Han har med hende ikke avlet noget Barn førend det, hvormed hun nu gaaer frugtsommelig.
Deponenten Niels Jørgensen aftraadte fra videre Examination, og det omhandlede Fruentimmer, der navngiver sig Mette Kathrine Pedersdatter blev dernæst afhørt som følger:
1. Hvor er Deponentinden født? Hvem er hendes Forældre?
Svar: Hun er født i Vinderslev Sogn i Thye; Hendes Forældre ere Indsidder Peder Jensen og Hustrue Maren, samme-steds. Hun er 31 Aar gammel.
2. Er hun confirmeret? Naar og hvor?
Svar: I Hjardemaal Sogns Kirke i Thye i Aaret 1800.
3. Hvad Tiid forlod hun sine Forældres Huus og Forsorg og hvor drog hun saa hen?
Svar: I sit 5te Aar kom Deponentinden i Følge med nogle omstreifende Mennesker og har siden ikke opholdt sig hos Forældrene.
4. Hvorledes har Deponentinden siden ernæret sig?
Svar: Hun har stedse siden sit 5te Aar ført et omvandrende Liv og for største Deelen tilbetlet sig Føden, undtagen 3 Aar, da hun tjente i Aalborg hos en Værtshusmand navnlig Christen Laursen i Adelgade.
5. Er hun nogensinde ægteviet?
Svar: Nei!
6. Hvorlænge har hun vandret omkring med Niels Jørgensen?
Svar: I 7 Aar.
7. Hvor mange Børn har Deponentinden avlet? Hvor og hvornaar er disse fødte og døbte og hvem har hun avlet dem med?
Svar: Foruden det Foster, hvormed Deponentinden nu er frugtsommelig med Niels Jørgensen, har hun kuns avlet et Barn, nemlig en Søn Peder, der er født i Vast i Gunderup Sogn ved Aalborg og døbt i Gunderup Kirke i Aaret 1804.. Faderen dertil var en Kommandersergent i Aalborg, der kaldes Vilhelm.
8. Har Deponentinden nogensinde communiceret og saa Fald hvor?
Svar: Hun har communiceret 4re Gange i Als Kirke ved Mariager, men det er nu 8te Aar siden sidste Gang.
9.Hvad Tiid venter Deponentinden sin Nedkomst med det Foster hun nu bærer?
Svar: Om 4 a` 5 Uger.
Deponentinden blev hernæst demitteret, men førend Forhøret sluttedes tilkiendegav Niels Jørgensen efter given Anledning, at Aarsagen hvorfor han i det i Øster Herred den 3die f. M. over ham optagne Forhør berettede at han er lovlig viet til Mette Kathrine Pedersdatter var: at han førend Forhørets Afholdelse havde sagt saaledes til de Folk, hos hvem han med det syge Fruentimmer og Børnene opholdt sig, og troede dermed at opvække mere Medlidenhed mod den syge.
Da ingen Anledning findes til at giøre dette Forhør mere vidtløftigt, bliver det hermed sluttet og i Afskrivt tilstillet Øvrigheden.
Møller
Som Testes:
Peder Iversen Sørren Nielsen Olling
17. januar 1831 (Alder 51)
Bølling-Nørre Horne herreders ret
1831.01.17.
Fattigforhør.
Udskrift af,
Bølling-Nørre Horne herreders politiprotikol 1828-1831
Mikrofilm M-32.655.
Aar 1831 den 17de Januar blev paa Herredernes Contoir af undertegnede Politiemester i Overværelse af Vidnerne Lybecker og Trappaud ifølge Amtets Ordre af 7de dennes optaget et Forhør til Oplysning om, hvor Niels Jørgensen, der for Tiden nyder interimistisk Understøttelse i Deiberg, er forsørgelsesberettiget. Bemeldte Amtets Ordre med Paategnet Stævning blev fremlagt og indlemmes saalydende: ##
Paagjældende Niels Jørgensen var mødt og efterat være formanet til at afgive sandfærdig Forklaring, afgav han Følgende Oplysning:
Han har intet som helst Document at fremlægge hans Foregaaende Vandel og Levnetsløb betræffende. Hans Forældre var Skorstensfeier Jørgen Christensen fra Rind og Mette Kirstine Christensdatter fra Viborg, af denne sidste er han født omtrent 1778 eller 1779 2den Paaskedag den 5. April i Aabye, Annex Sogn til Aarhus, da hun var paa en Reise fra Viborg til Bjerre ved Horsens. I Aabye forblev Forældrene tre Uger med det spæde Barn og fortsatte derpaa Reisen til Bjerre til Moderens Farbroder Frederik Nielsen Skorstensfeier. Her forbliver Deponentens Forældre til henimod Høst, derfra tog Forældrene med Deponenten til Brøndum i Skarrild Sogn, hvor Faderen tjente Aar som Tærsker Derfra [begav] Deponentens Forældre sig til Rind Sogn i Hammerum Herred, hvor Deponentnes Farbroder Casper Christensen var Skorstensfeier, og i det Faderen deltog i denne Forretning forblev han der til sin Død for 25 Aar siden. Deponenten var her hjemme hos Forældrene til sit 12te Aar, fik derpaa Tjeneste som Hyrdedreng en Sommer i Rind Sogn hos Palle Neilsen, derfra var han igjen hjemme i omtrent tre Aar eller derover. Derpaa i sit 16de Aar som Hyrdedreng Aar for Ole Jensen [Derling] i Skarrild Sogn. I denne Tjeneste var han til Mikkelsdag, kom derfra hejm til Forældrene i Rind i 1 Aar, derfra til Ahrnborg hos Knud [Lauridsen] Aar, hvor han gjorde Pigetjeneste. I denne Tjeneste fyldte han sit 18. Aar og gik til Confirmation hos præsten Hegelund i Skarrild. Efter sin Confirmation kom han hjem til Rind 1 Aar, fik derpaa i sit 22de Aar Tjeneste i Timring fra Mikkelsdag til til Maidag, Aaret kan han ei angive, og tjente som Tærsker hos Niels Christian Gadegaard og Kristen Larsen. Efter denne Tjeneste har han intet Sted havt stadigt Ophold . Han er nu 52 Aar gammel og har de sidste 30 Aar ernæret sig ved Glarmester, Skorstensfeier og Blikkenslager Arbeide. Indtil for 25 Aar siden havde han hver Vinter sit Tilhold hos Faderen i Rind men da denne døde i Aaret 1805 har han siden den Tid vanket Landet om uden det er ham mueligt derom at give nærmere Forklaring, da han intet Sted har opholdt sig over 14 Dage eller høist en Maanedstiid. I de sidste 8te Dage har han opholdt sig i Deiberg Sogn og der nydt Understøttelse indtil det bblev bestemt, hvor hans Forsørgelse skal være. Da Deponenten ei kunne afgive videre Forklaring, blev Forhøret sluttet for beskreven at meddeles Amtet.
Hertz
Som Vidner:H. Ferslev Lybecker Trappaud.
10. oktober 1831 (Alder 52)
Bølling-Nørre Horne herreders ret
1831.10.10.
Forhør.
Udskrift af
Bølling-NørreHorne herreders politiprotokol 1828-1831
LAN B 81 - 40. Mikrofilm rulle nr. M-32655
Aar 1831 den 10. October blev paa Herredernes Contoir i Petersminde nedsat en Politieret af undertegnede Politiemester i Overværelse af Vidner Lybecker og Trappaud, hvor da blev optaget et Forhør til Oplysning om den i Warde arresterede Niels Jørgensen Aaby ifølge Amtets Ordre af 29de f. M. Denne Ordre tilligemed den til i Dag udstedte Stævning samt den i Ordren paaberaabte Skrivelse fra Stiftamtmandskabet i Ribe samt en Udskrivt af Forhør i Warde blev fremlagt, de to sidste til Forhørets Følge, de andre til Indlemmelse saalydende: ##.
De indstævnte Personer Kristine Jørgensdatter og Ane Kirstine Jørgensdatter, og efterat Eedens Vigtighed var dem betydet, dens Forklaring dem af Lovbogen forelæst, aflagde de deres corporlige Eed paa i denne Sag at vilde vidne Sandhed og aftraadte Ane Kirstine Jørgensdatter, hvorimod Kristine Jørgensdatter fremstod og afgav pa° given Anledning saadan Forklaring: Hun er en Søster til Arrestanten Niels Jørgensen, men da han er [henimod] otte Aar ældre end Deponentinden, ved hun blot om hans Fødsel, at deres Forældre ofte har sagt, at Niels Jørgensen er født i Aaby paa en Reise mellem Wiborg og Bjerge uden derved at have opgivet specielle Omstændigheder. Da hun ikke havde videre at forklare, blev hun efterat have vedgaaet det Tilførtes Rigtighed demitteret.
Ane Kirstine Jørgensdatter fremstod, [hun er omtrent 50 Aar gl] og forklarede sig aldeles overensstemmende med foregaaende Deponentinde, kun med den Forskjel, at hun kun er 2 Aar yngre end den arresterede Broder. Efter at have vedgaaet den tilførte Forklarings Rigtighed blev hun demitteret.
Forhøret sluttet for beskrevet at tilstilles Amtet.
Hertz.
Som Vidner: H. Ferslev Lybecker Trappaud.
13. februar 1835 (Alder 55)
Ulfborg-Hind herreders politiret
1835.02.13
Justitien
contra
Niels Jørgensen, Jens Karen Severin Nielsen og Anne Cathrine Sørensdatter,
anholdt under Kjæltringejagten d. 11. febr. 1835
og tiltalt for løsgængeri og betleri
1. retsmøde
Ulfborg-Hind herreders politiret
13. febr. 1835
Afskrevet efter Ulfborg-Hind herreders politiprotokol 1832-1838
RA microfilm M-33.159
1835, den 13. Febr. blev Ulfborg og Hind Herreders Politieret sat og holdt paa Raadstuen i Ringkjøbing af Herredsfogden Cancelliesecretair Finsen med Vidner P. Holm og Christen Torp.
- - - - -
Retsmødet indledes med forhør over 3 personer, som ikke er af natmandsslægt og som løslades direkte fra præliminærforhøret uden at der rejses sag imod dem. Forhørene over disse personer refereres ikke her.
- - - - -
4. Niels Jørgensen, anholdt i Thimring Sogn, forklarede, at han er hjemmehørende i Rind Sogn, Hammerum Herred og er sidst ved denne Rets Dom af13de August 1832, som senere blev stadfæstet ved Høiesteret dømt for 2den Gang begaaet Løsgjængerie dømt til 8 Maaneders Arbeide i Viborg Tugt- og Forbedringshuus, hvilken Straf han har udstaaet og blev hjemsendt derfra den 6te August 1833 til sit Hjemsted Rind Sogn, hvor han dog ikkuns opholdt sig et par Dage, da han skulle gaae paa Omgang i Sognet og ikke fik nok at spise. Han begav sig derpaa strax igien paa en Vandring nordpaa i Jylland og har siden bestandig gaaet omkring uden at have nogen Tjeneste eller fast Opholdssted. Han har for det meste ernæret sig ved Blikkenslagerarbeide, dog tilstaaer han ogsaa en enkelt Gang at have betlet, naar han ingen Arbeide har havt. Siden omtrent ved Mortensdagstider 1833 har hans Søn, der i Onsdags blev anholdt tilligemed hami Thimring, navnlig Jens Karen Severin Nielsen gaaet omkring med ham og hjulpet ham at gjøre Bliktøi og Hægter samt ogsaa undertiden at feie Skorstene for Colonisterne paa Alheden, og kort efter sidstafvigte Pindse kom det ligeledes med ham anholdte Fruentimmer Anne Cathrine Sørensdatter ogsaa i Følge med dem i Egnen ved Lemvig, og have de alle 3 siden bestandig fulgtes ad. Hun har deels ernæret sig ved at strikke Strømper, naar hun har kunnet faa noget Uld og ellers betlet omkring hos Godtfolk. Han forsikrer iøvrigt ikke at have giort sig skyldig i Tyveri eller nogen anden Forbrydelse, og han foregiver at have ved Maskinarbeide i Viborg Tugthuus faaet Skade i den venstre Skulder, som siden har giort ham vanfør og uduelig til Arbeide. Arrestanten blev atter indsat i Arresten.
5. Anne Cathrine Sørensdatter, anholdt tilligemed No. 4 i Thimring Sogn, forklarede, at hun er 72 Aar gammel, født i Fæsted i Hygum Sogn sønden for Ribe af Forældre Markmand Søren Jørgensen og Inger Jensdatter, som begge er døde for mange Aar siden . Hun har været gift med en Nordmand Niels Nielsen, som døde over 90 Aar gammel kort før Juul 1833. Det samme Efteraar, omtrent ved det saakaldte Store Marked i Holstebroe havde hun det Uheld at falde i en Vasegrøft mellem Ginding og Vemb, hvorved hun brækkede sin venstre Arm og blev lagt ind paa Amtsygehuset i Holstebroe, hvor hun laae en Tid lang under Lægens Kuur, og efterat hun var blevet helbredet sad hun arresteret paa Raadstuen omtrent et Fjerdingaar, hvor hun flere Gange var i Forhør, og hvor hun afgav Forklaringer om hendes foregivende Opholdssteder samt Liv og Levnet. Hun veed ikke om der overgik hende nogen Dom, som i al Fald ikke har været høiere en simpelt Fængsel i nogen Tid, men det blev bestemt, at hun skulde høre hjemme i Gørding Sogn, hvorhen hun blev sendt og af Fattigvæsenet bortliciteret til Underholdning i Buur Mølle. Her blev hun dog ikkuns omtrent 3 Uger, hvorefter hun vandrede bort derfra i Selskab med Niels Jørgensen, saavidt hun veed kort efter Pindse 1834 og har siden gaaet omkring med ham hist og her i Landet uden at have noget fast Opholdssted. Hun har ernæret sig deels ved at strikke Strømper og Ærmer og deels ved at betle, men forsikrer ikke at have gjort sig skyldig i nogen anden Forbrydelse. Hun foregiver at have ofte og i høi Grad været angrebet af Slagtilfælde, men at hun er blevet godt pleiet af hendes Kjæreste bemeldte Niels Jørgensen, med hvem hun ville holde Bryllup saa snart han i dette Foraar kunde tjene noget ved Skorstensfeining hos Colonisterne paa Alheden. Hun forsikrer aldrig før at have været tiltalt eller straffet, medmindre saadant har været Tilfældet under hendes sidste Arrest i Holstebroe. Hun blev derpaa atter indsat i Arresten.
6. Jens Karen Severin Nielsen forklarede, at han er 15 Aar gammel, en Slegfredsøn af 4de Komparent Niels Jørgensen og Mette Cathrine Pedersdatter, som er død for 9 Aar siden. Han er fød i Ølstrup sogn, men har aldrig havt noget fast Opholdssted og bestandig gaaet omkring i Landet, deels i Følgeskab med sin Fader og en ældre Broder Jørgen Christian, og deels alene med sidstnævnte. Han er engang før, nemlig i Sommeren 1831 bleven arresteret tilligemed førnævnte sin Fader og Broder i Warde, hvor de sad en Tid lang arresteret, og blev derefter indlagt paa Sygehuset for at cureres for Fnat, men undvege derfra uden at der saa vidt han veed overgik ham og hans Broder nogen Dom eller at de have lidt nogen Straf. Iøvrigt forsikrer han aldrig oftere at have været anholdt førend nu, ligesom han ogsaa benægter at have begaaet noget andet ulovligt end at han undertiden har betlet. I det sidste omtrent 1 Aar har han bestandig gaaet rundt med sin Fader og hjulpet ham med at gjøre Hægter. Da han er vandret saa vidt omkring, kan han ikke opgive nogen bestemte Steder, hvor han har betlet, da baade Stedernes og Folkenes Navne er ham ubekjendte, dog opgiver han at have kort forinden han nu blev anholdt betlet i Worgod Sogn.Han har hverken lært at læse eller lært nogen Christendom. Han har i de sidste 2 a´ 3 Aar havt aabne Saar paa den høire Side og Skulder , hvoraf endnu findes betydeligt kjendelige Arr. Han blev derefter indsat i Arresten og forhøret udsat.
John Finsen
Vidner: P. Holm.
16. marts 1835 (Alder 55)
Ulfborg-Hind herreders politiret
1835.03.16.
Retsmøde,
Afskrevet efter
Ulfborg-Hind herreders politiprotokol 1832-1838
RA microfilm M-33.159.
1835, den 16de Martii blev Ulfborg Hind Herreders Politieret sat og holdt paa Ringkiøbing Raadstue af Herredsfogeden Cancelliesecretair Finsen med Vidner P. Holm og Chr. Smedgaard.
Forhøret over Arrestanterne Niels Jørgensen, Jens Karen Severin Nielsen og Anne Cathrine Sørensdatter, som blev fremstillede fri for Baand og Tvang, blev continueret. Dommeren fremlagde Amtets Skrivelse af 10de dennes, modtaget den 14de næstefter, med 2 Bilage, hvoraf Domsacten blev antaget til Følge, men [..... .....] og Amtets Skrivelse til Indlemmelse saal.: ##
Anne Cathrine Sørensdatter erkjendte Rigtigheden af de hende vedkommende fremlagte Documenter, og tvivlede ikke paa, baade at være overgaaet Dommen af 10de April f. A. og at have derefter udstaaet Straffen af 20 Dages simpel Fængsel, skiønt hun ikke kan erindre at skielne denne Straf fra den længere Sikkerheds Arrest.
Niels Jørgensen erkjendte ligeledes Rigtigheden de fremlagte ham angaaende Documenter, dog vedblev han at paastaae endnu at lide af Svaghed i den venstre Arm som Følge af det ham ved Maskinarbeide i Wiborg Straffeanstalt tilføiede Stød.
Da Dommeren endnu ikke havde modtaget de reqvirerede Oplysninger om Arrestanten Jens Karen Severin Nielsen, blev Forhøret udsat indtil videre og Arrestanterne indsatte i Arresten.
25. marts 1835 (Alder 55)
Ulfborg-Hind herreders politiret
1835.03.25.
3. retsmøde.
Ulfborg-Hind herreders politiret
25. marts 1835
Afskrevet efter Ulfborg-Hind herreders politiprotokol 1832-1838
RA microfilm M-33.159
1835, den 25. Martii. blev Ulfborg og Hind Herreders Politieret sat og holdt paa Ringkjøbing Raadstue af Herredsfogden Cancelliesecretair Finsen med Vidner P. Holm og Chr. Smedgaard.
Sagen Politiet contra Arrestanten Niels Jørgensen m. fl. blev foretaget. Drengen Jens Karen Severin Nielsen blev fremstillet fri for Baand og Tvang. Dommeren fremlagde
1. en Skrivelse fra Kammerjunker, Bye og Herredsfoged Wedel Heinen i Warde af 23de dennes, som blev læst og antaget til Indlemmelse saal. ##. - Arrestanten erkjendte Rigtigheden af den fremlagte Skrivelse og tilføiede efter Anledning, at han næste 16de April fylder sit 15de Aar.
Niels Jørgensen og Anne Cathrine Sørensdatter bleve dernæst ogsaa fremstillede fri for Baand og Tvang og erklærede intet videre at have at fremføre til deres Forsvar eller til Sagens Oplysning. Niels Jørgensen forklarede endnu efter given Anledning i Henseende til Spørgsmaalet om hans Søn Jens Karen Severins Forsørgelsessted, at hans Søn er født i [Hjøllund] Bye, Ølstrup Sogn, Bølling og aldrig nogetsteds havt stadigt Ophold siden han blev født. Hans Moder Mette Cathrine Pedersdatter, der er død for 9 Aar siden, levede i naturligt Ægteskab med Comparenten i 16 Aar, og havde i den Tid ingensteds fast Ophold, men løb omkring i Landet med ham. Hun er født i Thye, men havde efter hendes Udsagn aldrig opholdt sig samfulde 3 Aar paa et Sted. Videre Oplysning herom forsikkrer han ikke at kunne give.
Sagen blev herefter optaget til Dom, og Arrestanterne indsatte i Arresten
John Finsen
Vidner: P. Holm.Chr. Smedgaard.
31. marts 1835 (Alder 55)
Ulfborg-Hind herreders politiret
1835.03.31
4. retsmøde.
Ulfborg-Hind herreders politiret
31. marts 1835
Afskrevet efter Ulfborg-Hind herreders politiprotokol 1832-1838
RA microfilm M-33.159
1835, den 31te Martii blev Ulfborg Hind herreders Politieret sat og holdt paa Ringkjøbing Raadstue af Herredsfogeden Cancelliesecretair Finsen med Vidner P. Holm og J. Silkeborg.
Sagen Politiet contra Arrestanterne Niels Jørgensen, Jens Karen Severin Nielsen og Anne Cathrine Sørensdatter blev foretaget, og Arrestanterne fremstillede fri for Baand og Tvang. Dommeren [......... .... ....] og fremlagde en Døbeattest af 29de dennes fra Pastor Holm i Lemb, imod hvilken Jens Karen Severin Nielsen intet havde at erindre. Attesten blev læst og antaget til Indlemmelse saalydende: ##
Dommeren fremlagde dernæst sin skriftligt affattede Dom, der blev læst og taget ad acta saalydende ##..
De Domfældte erklærede dem tilfreds med Dommen, som for dem blev oplæst og bleve indsatte i Arresten.
John Finsen
Vidner:
P. Holm. J. Silkeborg.
Dom
i Sagen ctr. Arrestanterne Niels Jørgensen,
Anne Cathrine Sørensdatter og Jens Karen Severin Nielsen.
Arrestanterne Niels Jørgensen, 56 Aar gammel, hans Søn Jens Karen Severin Jensen, 14 Aar gammel, og Anne Cathrine Sørensdatter, over 70 Aar gl., tiltales under nærværende Sag for Løsgiængerie og Betlerie. Det er ved deres egen Tilstaaelsei Forbindelse med Sagens øvrige oplyste Omstændigheder tilstrækkelig godtgiort at
1. Niels Jørgensen har, efterat være den 6te August 1833 hjemsendt fra Wiborg Tugt og Forbedringshuus til Rind Sogn i Hammerum Herred, hvor han er forsørgelsesberettiget og skulde gaae paa Omgang imellem Sognebeboerne, forladt dette sit rette Opholdssted og siden bestandig vandret omkring i Jylland og ernæret sig deels ved Blikkenslager og Hægtemager-Arbeide og deels ved at betle. Han har forhen været straffet for 1ste Gang begaaet Løsgiængerie og Betlerie efter Høiesterets Dom af 21. Novbr. 1832 med 3 Maaneders Forbedringshuusarbeide. Han vil saaledes nu blive at ansee med Straf efter Frdn. af 21. Aug. 1829 3 og 8. Da hans Foregivende om formedelst en Svaghed i den venstre Skulder, deel ikke kan antages at være beviist og deels ikke vilde kunne komme i Betragtning til at fri ham for at ansees som Løsgiænger, da han ikke har benyttet den ham af Fattigcommissionen for Rind Sogn givne Understøttelse og [Anviisning] til lovligt Erhverv. Da det endvidere er godtgiort, at han desuden har [...dt] sin Søn, Medtiltalte Jens Karen Severin Nielsen, til at betle, maa denne Omstændighed efter Reglementet for Fattige paa Landet af 5te Julii 1803 67 ogsaa tages i Betragtning ved Straffegradens Bestemmelse, som ikke skjønnes at kunne blive ringere end 1 Aars Forbedringshuusarbeide.
2. Jens Karen Severin Nielsen har som født af omvandrende Natmandsfolk aldrig siden han blev født havt noget fast Opholdssted, men bestandig flakket omkring og betlet i Forening deels med sin Fader og deels med en ældre Broder, men da han endnu ikke har fyldt 15 Aar og ikke forhen har været tiltalt eller straffet, vil han efter Reglementet for Fattige paa Landet af 5te Julii 1803 68 jfr. Frdn. 21. Aug. 1829 7 ikkuns være at advare og sætte under strengere Tilsyn, men iøvrigt blive at frifinde for Tiltale i denne Sag.
3. Anne Cathrine Sørensdatter er forhen efter Hjerm Ginding Herreders Politierets Dam af 10de April 1934 bleven for 1ste Gang begaaet Betlerie straffet med 20 Dage simpelt Fængsel og blev derfra efter Amtsresolution afleveret til Wemb, Buur og Giørding Sogne til Forsørgelse men løb derfra efter kort Tids Forløb ved Pinsetider f. A., og har siden den Tid flakket omkring og betlet i Følgeskab med Tiltalte Niels Jørgensen, indtil hun tilligemed ham og hans Søn blev anholdt i Thimring Sogn den 11te f. M. Hun vil saaledes nu blive at ansee for 2den Gang begaaet Betlerie og 1ste Gang begaaet Løsgiængerie (da hun har unddraget sig den hende af det Offentlige anviiste Forsørgelse) efter Frdn. 21de Aug. 1829 4, jfr.2 og 8, med Straf, som med H4ensyn til hendes Alderdom og Svaghed skiønnes passende at kunne bestemmes til 40 Dages simpelt Fængsel paa Sædvanlig Fangekost.
Tiltalte Niels Jørgensen og Anne Cathrine Sørensdatter ville derhos blive at dømme til hver for sit Vedkommende at udrede alle af deres Arrest og Straffens Fuldbyrdelse lovlig flydende Omkostninger, hvorimod Tiltalte Jens Karen Severin Nielsens Arrestomkostninger ville bleve at udrede af det Offentlige.
Thi kjendes for Ret:
De Tiltalte Niels Jørgensen og Anne Cathrine Sørensdatter bør hensættes, den Første som Forbedringshusfange til Arbeide i Viborg Tugt og Forbedringshuus i 1 Aar, den sidste i simpelt Fængsel paa sædvanlig Fangekost i 40 Dage, samt hver for sig udrede alle af deres Arrest og Straffenes Execution lovlig flydende Omkostninger.
Tiltalte Jens Karen Severin Nielsen bør fri for Tiltale i denne Sag at være, og de paa hans Arrest medgaaede Omkostninger at udredes af det Offentlige.
At efterkomme under Adfærd efter Loven.
John Finsen.
Fremlagt og oplæst i Ulfborg-Hind Herreders Politieret den 31te Marts 1835.
3. april 1835 (Alder 55)
Ulfborg-Hind herreders politiret
1835.04.03
Forhør over Niels Jørgensen
til Oplysning om sønnen Jens Karen Severin Nielsens forsørgelsessted.
1. retsmøde
Ulfborg-Hind herreders politiret
3. april 1835.
Afskrevet efter Ulfborg-Hind herreders politiprotokol 1832-1838
RA microfilm M-33.159
1835, de 3die April blev Arrestanten Niels Jørgensen fremstillet for et Forhør paa Ringkjøbing Raadstue i Overværelse af P. Holm og J. Silkeborg for at afkræves en nærmere Forklaring angaaende hans Søn, den ligeledes arresterede Jens Karen Severin Nielsen til mulig Oplysning om og Udfindelse af hans Forsørgelses-sted.
Efterat være formanet til at sige Sandhed forklarede han, at bemeldte Drengs Moder var født omkring 4 mile sønden for Thisted (men i hvilket Sogn eller Bye veed han ikke) den 13de Martij 1782, hendes Forældre hed Peder Jensen og Maren. Fra sit 5te Aar havde hun gaaet omkring i Landet og tigget, men ingensteds havt fast Ophold, indtil hun omtrent 20 Aar gl. kom til Aalborg, hvor hun tjente i 2 Aar, men hos hvem veed han ikke. De´r blev hun besvangret af Corporal Wilhjelm, og efter den Tid gik hun bestandig omkring i Landet med sit Barn og til sidst med Compt., ved hvem hun fødte 2 Børn, i 16 Aar og 21 Uger, indtil hun døde den 20de November 1825 i Sulsted Sogn i Wendsyssel og blev begravet der. Han forsikkrer i denne Henseende ingen videre Oplysning at kunne meddele, hvornæst Forhøret blev sluttet, og Arrestanten indsat i Arresten.
John Finsen
Vidner: P. Holm. J. Silkeborg.
H. P. Hansen: "Natmandsfolk og Kjæltringer 2"
H. P, Hansen:
"Natmandsfolk og Kjæltringer 2"
Side 146-154.
Niels Kat.
Niels Kat eller Niels Jørgensen, som hans rette navn lød, var en god type paa en omstrejfende, hjemløs kjæltring. Jeg har truffet mange, der kendte manden af navn, men faa, der huskede noget om ham, og ingen, der vidste, hvorfra han stammede, eller hvor han blev af. Men takket være de vestjyske justitsprotokoller kan Niels Kat nu ogsaa faa sin levnedsbeskrivelse.
Den 15/3 1816 blev der holdt politiretsforhør i et hus paa Holte Mark i Rind over et par omvandrende personer, der med to børn var transporterede fra Ribe amt til Rind. Den ene, Niels Jørgensen, opgav, at han var en søn af natmand Jørgen Christensen og Mette Kirstine i Rind, og at han var 37 aar gammel. Kvinden, han havde med sig, var Mette Chatrine Pedersdatter, og parret havde vandret sammen siden Sct. Hans 1809. Men tidligere havde Niels vandret med Karen Jensdatter, der var en datter af natmand og glarmester, kaldet Svinet. I flere aar vandrede Karen og Niels sammen og fik fire børn, hvoraf dog kun en datter, Else, der blev født i Lindum by, Seld sogn i Salling, den 2/4 1802, lever og følger Niels for tiden. Af deres øvrige børn har jeg kun fundet Kierstine nævnt; hun blev født i Alkjærsig og døbt i Dejbjerg kirke Langfredag den 12. april 1805.
Om Karens død og begravelse har Evald Tang Kristensen i sit værk: Det jyske Almueliv V. 667, gengivet følgende efter Jacob Koldby Møller:
"En Dag kom nogle Rakkere bærende hen til en Gaard med Niels Kats Kone, der var død paa Bjærg. Niels gik selv op til Præsten og meldte Dødsfaldet. Da Præsten nu spurgte, hvor gammel Karen var, svarede Niels: "Hun var sku lige bestemt 24 Aar, Præsten, akkurat." Niels benyttede samtidig Lejligheden til at bede Præstefruen om lidt til at klæde Liget i. Præstekonen gav ham da et slidt Lagen og sagde: "Her har han saa et Lagen, Niels Kat." "Godt" _ "Ja, godt, det er skam to Mark værd, Niels."
Saa gik Niels Kat hen og solgte Lagenet for to Mark, og saa kunde de klæde Liget, hvem der vilde. Efter Jord paa kastelsen stod Præsten med Hatten for Øjnene, men den Ceremoni var Niels Kat ukendt med. Han stod og saa sig rundt om, og da han fik Øje paa sin Broder udenfor Kirkegaardsdiget - Broderen var sendt hen efter Brændevin til Bæremædene - saa raabte han: "Kræsten, fæk du æ Brændvin?" Folk brast jo i Latter, og der var ikke stor Sorg over dette Dødsfald". "
I Vinteren 1830 - 31 ses Niels at have haft midlertidigt ophold hos en søster og svoger, Niels Kvembjerg, i Dejbjerg, og da har han faaet lidt hjælp af kommunen, hvilket giver anledning til, at amtet søger oplysning om, hvor han er forsørgelsesberettiget.
Der bliver den 17/1 1831 afholdt politiretsforhør Bølling herred, hvortil Niels Jørgensen er indstævnet, møder og afgiver forklaring. Den 2. september s. aa. træffer vi ham i Varde bys politiret, og af de oplysninger, der fremkommer under disse forhør, fremgaar det, at han er født 1778 eller 79 i Aaby ved Aarhus, "i den vesterste og sønderste Gaard i Byen, som siden skal være flyttet," 2. paaskedag den 5. april. Hans forældre, skorstensfejer Jørgen Christensen fra Rind og Mette Kirstine Christensen fra Viborg, var paa rejse til Bjerre ved Horsens for at besøge moderens farbroder, skorstensfejer Frederik Nielsen, ogsaa kaldet Frederik Rakker.
Niels Kat har ingen dokumenter at fremlægge,men han vidste ganske bestemt,at han var døbt og født i Aaby, "hvilket han havde set paa et Skudsmaal, som brændte, da Komparenten paa en Rejse med sine Forældre i en Alder af 12 a 13 Aar var passeret Fjelstervang By i Vorgod Sogn, Bølling Herred. Præsten, som havde døbt ham i Aarhus Domkirke, blev siden Biskop i Ribe. Hans Navn erindrede han ikke, men vidste, at han kun havde et Øje, thi han havde forhørt ham i Kristendom i Sneiberg og Rind Kirker".
Tre uger efter drengens fødsel rejser familien saa ned til førnævnte skorstensfejer, Fred. Nielsen,i Bjerre, hvor den slaar sig til ro til henimod høsten, da drager de videre til Skarrild sogn i Hammerum herred, hvor faderen tjener et halv aar som tærsker i Brøndum (?). Næste mikkelsdag rejste forældrene til Rind sogn, hvor Niels`s farbroder, Casper Christensen, var skorstensfejer og "hvor hans Forældre ejede et Hus paa Mørup Mark, hvilket Hus blev afbrækket, da begge hans Forældre var døde."
Niels var nu hjemme hos forældrene til sit 12. aar, saa tjente han en sommer hos Palle Nielsen i Rind som hyrde, men var derefter hjemme i ca. 3 aar. I sit 16. aar tjente han Ole Jensen i Døvling, Skarrild sogn, som hyrde, var atter hjemme i 1 1/2 aar, men fik saa plads hos Knud Knudsen i Arnborg, hvor han gjorde pigetjeneste. I denne plads fyldte han sit 18. aar, gik til præst hos Hegelund* i Skarrild og blev confirmeret i Skarrild kirke 1797. Nu var han hjemme i Rind igen i 1 1/2 aar tjente saa som tærsker hos Christen Larsen i Naibjerg og Niels Christensen Gadegaard i Timring sogn. Niels Kats mange rekreationsophold i hjemmet tyder jo ikke paa, at han har været særlig skattet som tyende, og dog lyder et par udtalelser fra hans sidste tjenestetid ret smukt: "- forbenævnte Niels Jørgensen ikke haver andet end Godt Skudsmaal i den Tid han var paa mit Brød. Aarstallet kan jeg ikke erindre men jeg skjønner han var 18 til 20 Aar.
Christen Larsen
Det var paa een og samme Tiid han tjente os begge, hver den halve Tiid. Hans Opførsel kan jeg ikke laste eller beskylde ham for andet end Godt,
Niels Christensen".
Fra den tid og indtil han bliver arresteret i Varde - et tidsrum paa 30 aar - har han vanket landet rundt, uden at det er ham muligt at give nærmere forklaring, da han intet steds har opholdt sig over 14 dage, eller højst en ma°nedstid. Han angiver at have ernæret sig ved skorstensfejer-, glarmester og blikkenslagerarbejde. Han har ingensinde været straffet og heller ikke været soldat, hvortil grunden var, "at ingen af de saa kaldte Natmandsfolk, til hvilke han høre, blev udskrevet til Tjenesten. "
Af en liste over en del natmændsfolk fra 1819 fremgaar det, at han da baade havde en livsledsagerinde og tre børn med sig paa vandring. Hans "Dill" var paa den tid ovennævnte Mette Cathrine Pedersdattder var født i Vibbestoft, Villerslev sogn paa Thy, den 18/3 1782 . Hendes forældre var Peder Jensen og Hustru, Maren, hun blev confirmeret i Hjarmaal kirke 1800. Iøvrigt oplyses i forskellige politiretsforhør (Hammerum herred 5/8 1816, Bølling - Nr. herred 27/9 1826 og Ringkøbing bys politiret 29/8 1832), at hun allerede i sit 5te aar kom med nogle omrejsende folk, og at hun stadig havde vandret med undtagelse af 3 aar, da hun tjente i Aalborg.
I Aalborg blev Mette Cathrine narret af en commandersergent Vilhelm Mebach, der døde i København 1826 Da hun ikke kunne blive i sin plads længere, drog hun atter ud i landet og fødte da 1804 i Gunderup, 2 mil sydøst for Aalborg, et drengebarn, der blev døbt Peder Vilhelm eller Vilhelmsen.
Efter at have rejst om i "Nør - egnen" i halvandet aar blev hun gift med en Niels Jensen Stabye. Parret boede i 3 1/2 aar som indsiddere i Als paa "Himmelland", men saa blev manden udkommanderet paa kanonbaadene i København, og der døde han.
I Aalborg var Niels Kat baade bleven kendt med Niels Jensen og Mette Cathrine, og efter Niels Jensens død slog enken og Niels Kat deres pjalter sammen, og Peder Vilhelm fulgte med, indtil han i 1822 var bleven saa voksen, at han kunne drage ud paa egen haand som glarmester og blikkenslager. Den 20 /11 1825 døde Mette Cathrine i Sulsted i Vendsyssel. I Kirkebogen er hun indført som omrejsende blikkenslager Niels Jørgensens hustru fra Ringkøbing. Et af deres børn, Jørgen Chr. Nielsen, var født i Tvis ca. 1815, og deres yngste søn, Jens Carl Severin Nielsen, blev født i Ølstrup 1820.
Ved midsommertide 1831 fik Niels Kat fat paa en ny "dil.".ugift fruentimmer Frederikke Hansdatter fra Vinding ved Holstebro. De synes under et politiretsforhør ikke at være helt enige om, hvor og naar bekendtskabet blev stiftet, men det vedkom vel heller ikke øvrigheden. Faktum er, at de to "nygifte" med førnævnte sønner paa en tur gennem Holmsland Klit og V.Herred var naaede til Varde i den reelle hensigt at ville drage videre til Nielses slægtninge i Dejbjerg. Parret, eller rettere familien,vakte imidlertid opmærksomhed i Varde, hvor de om eftermiddagen den 1. september gav koncert paa gaden ved hjælp af "et musikalskInstrument, som han kaldte en Lire, med vilket Instrument han siden forrige Aars militaire Landsession har vandret om og saaledes fortjent Opholdet."
Skønt Niels Kat, ikke krævede nogen bestemt betaling for sin musik, "men modtog, hvad folk godvillig gav ham," var øvrigheden dog haardhjertet nok til at arrestere hele familien.
Angaaende madam Kat, da giver forhørene følgende oplysninger: Frederikke Hansen var 34 aar, ugift, født i Vinding sogn ved Holstebro af forældrene Hans Hansen og Gunild Thomasdatter, der begge er døde. Hun flyttede i sin tid med sine forældre til Louens sogn, Gislum herred. I en alder af 22 aar kom hun i ledtog med en mandsperson ved navn Rasmus Nielsen. Parret gjorde sig skyldig i indbrud og tyveri i Hads herred, og hun blev dømt til at skulle kagstryges og indsættes livstid i Viborg tugthus (højesteretsdom 17. maj 1821). Ved kgl. rescript af 27 / 6 s. aa. blev hun dog sparet for kagstryningen, og den 30 maj 1830 blev hun benaadet og løsladt af fængslet, og i følge pllacat af 14. december 1820 hjemsendt til Vinding. Fængselsinspektør Undall oplyser i anledning af undersøgelserne vedrørende hendes levnet: "Dette Fruentimmer, der hører til de jydske Omstrøjfere, er konfirmeret undr hendes Ophold i Straffeanstalten 20. Oktober 1822."
Frederikke havde tidligere været i øvrigedens kløer, idet hun som 18 - aarig blev anholdt af sognefogden i He` sammen med sin Søster Ellen Hansdatter, der havde sit pigebarn, Johanne, med, og glarmester Niels Christensen "fra Randers - Kanten".
Under forhøret i Ringkøbing politiret den 27 / 1 1813 fortæller Frederikke, at hun er født under forældrenes omstrejfen i Vinding. Hendes fader er død, og hun og søsteren har delvis ernæret sig ved at gaa og sælge naale. Medens kvinderne faar lov at rejse hjem til Holstebro, hvor Ellen Hansdatter gives at være hjemmehørende, bliver Niels Christensen arresteret som pasløs omstrejfer. Han opgiver, at han er født i Lime under forældrenes omflakken. Efter faderens død giftede moderen, Ane Mogensdatter, sig med en, der hed Søren, og de boede i Kristrup. Niels har bestandig vandret og ernæret sig ved betleri og "ved at gøre Vinduer."
Samme dag, han blev arresteret, løb han fra arrestforvarer Brosbøll, der gives følgende Signalement af fyren: " - lys Haar, noget krom Næse, talte rask og hult, var let og adret, medel maadig af Størrelse - 25 a 25 Aar -." Fra samme efteraar, Frederikke slap ud, og til foraaret 1831 opholdt hun sig hos sin søster og svoger St. Pandrup, Jetsmark sogn. Pastor Obel i Jetsmark meddeler den 20. september 1831 efter anmodning, at Frederikke det meste af forrige vinter har opholdt sig hos "Glarmester Otto Jacob Valledom paa den Tid Gaardmand i Pandrup," og at glarmesterens kone, Ellen Hansdatter, var Frederikkes søster.
Niels Kat og Frederikkes dom faldt ved Varde ret den 12. oktober 1831, og det hedder i præmisserne: "Med Hensyn til at de henhøre til de bekendte jyske Omløbere eller Natmænd, der i lang Tid taaltes, synes Straffen for Niels Jørgensen at kunne bestemmes til 2 x 5 Dages Fængsel paa Vand og Brød, og for Frederikke Hansen, der forhen har været straffet, til 3 x 5 Dages Fængsel, ligeledes paa Vand og Brød etc."
I foraaret og sommeren 1832 træffer man paa en større hob kjæltringer i Ringkøbing egnen. Der var Niels Jørgensen (Kat) med sine to sønner, Jørgen Chr. og Jens Carl Severin, Roland Chr. Hansen fra Nykøbing Mors med et fruentimmer, Maren Hansdatter, fra Vendsyssel, et par andre natmandsfolk, Peter Vilhelm (Vilhjelm eller Vilhelmsen) og Mette Kirstine Hansdatter med deres fire børn, og endelig en Johan Burkalb Pedersen. Sidste, der var 18 aar, hjemmehørende i Føvling ved Ribe, var truffet sammen med Roland Chr. Hansen 14 dage før i Holstebro, og disse samt Jørgen Chr. Nielsen og Broderen, Severin, blev anholdte i Ringkøbing den 7. September.
Under forhørene den 29. august, 3. og 7. september fremkomer adskillige gode oplysninger om nævnte kjæltringer.
Niels Kat fortæller, at han og sønnerne, da de forrige efteraar var arresterede i Varde, løb bort fra sygehuset. Nu var de truffet sammen med de andre omstrejfere. Niels og Peter Vilhelm sad netop i en vejgrøft tæt ved Velling kirke og lavede hægter, medens kvindfolkene med børn var inde i gaardene at tigge, da amtmanden fra Ringkøbing uheldigvis kom kørende gennem sognet. Amtmanden bed straks mærke i de to mistænkeliige fyre, og han sendte sin fuldmægtig hen til sognefogeden med ordre til at anholde de to kjæltringer. Da sognefogden ikke var hjemme, tog dennes søn sig af de to; men kvinfolkene, der imidlertid atter havde sluttet sig til mændene, havde han ikke faaet ordre til at anholde, og derfor tillod han disse at gaa. Maren Hansdatter gik ogsaa sin vej, men Mette Kirstine ville ikke forlade sin mand, da hun ikke mente, at hun og børnene kunne klare sig uden ham. Nu gik der bud efter et par mænd, der skulle ledsage kjæltringerne til Ringkøbing arrest, men den tid, det tog, benyttede Niels Kat til at stikke af. Næste dag blev han dog anholdt igen i Stauning.
Niels Jørgensen blev ved underretten den 15. august 1832, stadfæstet ved Ringkøbing amts overpolitiret den 22. august og højesteret den 22. november, dømt til at hensættes i Viborg tugt - og forbedringshus i 8 maaneder. Peder Vilhelm fik 6 x 5 og Mette Kirstine Hansdatter 3 x 5 dages vand og brød.
En gammel mand, der kunne huske Niels Kat og dennes broder, Kræ Tænd, fortalte mig, at det var et par smaa, brede karle og mørkladne. Niels saa nok mest skummel ud.
Gennem de signalementer, der fra herredskontorerne fulgte med Niels, naar han skulle en tur til Viborghus, faar man følgende beskrivelse af manden:
"64 1/2 Tomme, middel af Bygning, mørkebrune Haar og Bakkenbarter, iført en gammel sort Vadmelsfrakke med 2 Rader Metalknapper. Ditto graa Vadmels Pantelors, blaa Vadmels Vest med grønne og røde paasyede Blomster og 1 Rad forskellige Slags Metalknapper, et gammelt rødt og hvidstribet Bomulds -Halstørklæde, en gl. Hat og et Par hvide uldne Strømper." (Herredskontoret i Ringkøbing 1 / 12 1832).
Ulfborg Hind herreds kontor medgiver ham følgende signalement den 2 / 4 1835:
"- - - Næringsvej omvandrende Blikkenslager, Hægtemager og Skorstensfejer. Ugift, ingen ægte Børn men nogle avlede udenfor Ægteskab." Og i rubrikken: Om han er værnepligtig etc. anføres: "Er som henhørende til de saakaldte Natmandsfolk ikke bleven anført i Lægdsrullen. 63 1/ 2 Tom. Haar sort, Øjne brune,Ansigtsfarve rød." Endelig anføres under "særdeles Kjendemærke": "Et Ar over højre Øjenbryn, et do. langs venstre Haands Pegefinger, 1do. paa langs og 1 do. paa tvers over højre Haands Pegefinger."
I et Signalement fra Kjær og Hvetbo herredskontor 6. oktober 1837 oplyses, at han har 2 sønner og 1 datter endnu levende. Og blandt særlige kendetegn, at den lille finger og de nærmest derved værende fingre paa hans højre haand er krumme. Og endelig fortæller det signalement, der fra Holstebro den 24. april 1846 medgives Niels Kat, da han foretager sin sidste Viborgrejse, at han er middel af vækst, klejn af lemmer, har sort haar, brune øjne, almindelig næse og mund, taler dansk, er trangbrystig og har et sygelig udseende. Han er da 67 aar. Naar der samme sted staar opgivet: "Har opfyldt sin Værnepligt", da er det en fejltagelse.
Efter at være kommet ud af tugthuset i 1833 strejfede han om, til han, sammen med Ane Cathrine Sørensdatter, blev anholdt og dømt for løsgængeri ved Ulfborg - Hind herreds politiret den 31. marts 1835. Niels fik 1 1/2 aars tugthus og hans livsledsagerinde 40 dages simpelt fængsel.
Fra tugthuset blev Niels Kat den 6. oktober 1836 hjemsendt til Rind i Hammerum herred, der var anvist ham som forsørgelsessted. Men han kunne ikke finde sig i at gaa paa omgang indenfor sognets snævre grænser og stak derfor af kort efter.
I juni 1837 træffer vi ham og sønnerne, Jørgen Chr. og Jens Carl Severin, sammen med tre kvinder: Ane Cathrine Sørensdatter, Mette Cathrine Hansdatter og Frederikke Sørensdatter i Kjær-Hvetbo herreders politiret, hvor de er tiltalte for løsgængeri og betleri.
Jens Carl Severin kalder sig ved denne lejlighed Jens Nielsen - senere opgiver han dog sit fulde fulde navn - og erklærer, at han ikke kender sin faders efternavn. Niels Kat kaldes ogsaa Niels Jensen i de første forhør - senere kommer manden i tanker om, at hans rette navn er Niels Jørgensen. Han vedgaar at være fader til Jørgen Chr., men samtidig bemærker han, at han ikke er udlagt som fader til "Jens Nielsen", skønt disse tvende har moder fælles.
Hans "maj", Ane Cathrine, angives født i Hostrup sogn, Skads herred, og at være confirmeret for ca. 60 aar siden i Emmerlev kirke, Tønder amt. Hendes fader hed Søren og hendes moder Inger Jensdatter. Hun er ellers, i henhold til en placat af 28. december 1827, indtinget til forsørgelse i Gjørding sogn, Hjerm herred, har bestandig vandret og ernæret sig ved at betle og samle klude. Hun er ugift, men har haft en søn og fire døtre, der dog alle er døde. Nu er hun 82 aar gammel. Ved Hjerm -Ginding herreders politiret blev hun den 10/4 1834 idømt 20 dages simpel fængsel for betleri, ved Ulfborg-Hind herreders politiret fik hun den 31/3 1835 40 dages do. for løsgængeri og betleri, og nu faar ved Kjær- Hvetbo herred 1 aars forbedringshus.
Jens Carl Severin fortæller under nævnte forhør, at han og broderen, som før omtalt, blev anholdt i Varde, men de blev ikke straffede og heller ikke, da de for 3 aar siden blev anholdte i Ringkøbing - de var for unge. Men saa blev de "sat til forsørgelse" hos politibetjent Peder Holm, og derfra blev Severin sendt til Hassing i Thyland, da hans moder var født der. Han var hos Sognefoged Niels Krabbe, men en tid efter strejfede han atter om og ernærede sig ved glarmester - og blikkenslagerarbejde.
Samtlige anholdte fik deres dom d. 2. september, men sagen toges atter op og deres endelige dom d. 16. s. m. kom til at lyde:
Niels Jørgensen bør hensættes til forbedringshusarbejde i Viborg i 3 aar. Ane Cathrine Sørensdatter til do. 1 aar. Mette Cathrine Hansdatter og Frederikke Sørensdatter fængsel paa vand og brød 3 x 5 dage og Jens Carl Severin Nielsen simpelt fængsel i 60 dage paa sædvanlig fangekost.
I 1844 faar den 64 aarige Niels Jørgensen løfte om en skjorte af Rind kommune, den 1. januar 1845 bliver der ater bevilget ham en skjorte og 2 tdr. rug til livets ophold, han er paa den tid indtinget hos Jørgen Chr. Caspersen; men ellers synes han ikke at have stillet krav til sognets slunkne pengekasse. I løbet af sommeren forsvinder han atter fra egnen, og i vinteren 1845 - 46 bliver han for sidste gang anholdt og tiltalt for løsgængeri og betleri ved Hjerm - Ginding herred. Hans dom falder den 3. januar 1846 og lyder: Arrestanten Niels Jørgensen eller Niels Kat bør hensættes til forbedringshusarbejde i Viborg tugt - og forbedringshus i tre aar etc. Ved Ringkøbing amts overpolitiretsdom 21. februar s. aa. forhøjes straffen til 4 aar og denne afgørelse godkendes af højesteret d. 16. april s. aa.
Simpel maa den gamle skøjer have været, da tugthusets porte kort efter smækkede i efter ham, thi allerede den 10. maj fortæller tugthusets kirkebog,at han er død 67 aar gammel. Som dødsaarsag opgives alderdom.
Det er ikke meget, der er gemt om Niels Kat i overleveringen. Gamle folk har fortalt mig, at han spillede paa lire, og at han fiskede. Han skal engang have sagt: "Haa a li hat saarn dower som Casper haar, de vild a fandemæ ha gen fi skjælling te - dæsom a haad hat dem.".